Vallják, hogy síelni jó

2021.02.09. 16:00

Eplényben sítáboroznak az iparis diákok

A számokkal gyakran bajban vagyok, de az biztos, hogy több mint 25 esztendeje van iparis sítábor, és lassan 18 esztendeje Ausztriába, egy kis faluba járunk. Az idén nincs utazás, ám síelni szerettünk volna, a táborról nem mondtunk le – mondta a Naplónak az eplényi síaréna parkolójában Kobán László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumának igazgatóhelyettese, aki negyven éve a sísport szerelmese.

Juhász-Léhi István

20210208 Eplény sícentrum. Az iparis Kobán tanár úr nem mondott le idén sem a sítáborról. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Örülök neki, hogy itt is vagyunk, hiszen Eplény Magyarország messze a legjobb infrastruktúrával rendelkező síközpontja. Az osztrák sítábor mellett is kijárunk ide, ki szoktuk hozni a gyerekeket péntek délutánként – mutatott körbe a pedagógus. – Hogy miért fontos számunkra évről évre, hogy a gyerekekkel elinduljunk síelni? Egyszerűen azért, mert síelni jó! Minél több gyereket ismertetünk meg ezzel a csodálatos téli sporttal, annál inkább érezzük, hogy valamit adni tudunk még ezeknek a gyerekeknek.

Boros Bettina Dóra 9. G osztályos tanuló, Kobán László igazgatóhelyettes és Szabó Levente a 10. C-ből Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi iskola igazgatóhelyettese elmondta, vannak olyan egykori tanulók, akiket tanított annak idején az Ipariban, most visszajárnak, és hozzák a saját gyerekeit is.

- Ha valaki kimegy verőfényes napsütésben egy 2000 méteres hegy csúcsára és szétnéz, az megtudja, hogy miért vagyunk itt időről időre, hogy miért csatoljuk fel a lécet évről évre – fogalmazott Kobán László, aki szerint a sí egy csodálatos sport és mozgásforma, ráadásul kint vannak a természetben. – Hatalmas, adrenalint termelő élmény ez! És nem nehéz sport.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Úgy vélte: egy normális mozgáskoordinációval rendelkező gyereket három nap alatt úgy meg lehet tanítani síelni, hogy bárhonnan lejön és élvezi is azt. A felszerelések természetesen nem olcsók, azonban az Ipari iskola ebben is jól is áll, ugyanis a saját felszerelésbázisukból idén is mindenkinek tudtak adni – ezúttal 18 tanuló kapott iskolai felszerelést.

- Most negyvenegyen jöttünk a táborba, köztük öt tanárral – tudtuk meg. – Sajnos nem igazán biztató az időjárás-előrejelzés, mert esőt mond a hét közepéig, ám az öt napot ki szeretnénk síelni. Majd eldöntjük, így lehet, hogy néhány napot átszervezünk, átteszünk a jövő hétre.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A 9. G-s Boros Bettina Dóra négy éve síel, még általános iskolában sajátította el az alapokat, ez a második iparis sítábora.

- Nagyon feldobja az embert a sítábor, ráadásul nagyon jó a társaság is – jelentette ki.

- Nyolc éve síelek, nagy élmény évről évre – ezt már a 10/C-s Szabó Levente mondta lapunknak. – Az a jó benne, hogy szabadságot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában