Recept

2021.02.28. 07:00

Így süss tortát répával, cukkinivel

A klasszikus répatortát már sokan ismerik és készítik, de a kedvelt süteményt elkészíthetjük akár céklából is étcsokoládéval, gyömbérrel ízesítve.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay.com

Az egyszerű, felvert tésztába almát, cukkínit, mákot ugyancsak tehetünk. A vitamin sülés közben sérül, azonban a zöldségekben található ásványi anyagok, nyomelemek, rostok megmaradnak. A szintetikus anyagokhoz nem kell nyúlnunk, amellett egy finnyásabb gyermekkel könnyebben elfogadtathatjuk így a zöldségeket, amelyeket így a kicsik észre sem vesznek benne. A torta napokig eláll, akkor a legfinomabb, ha már kihűlt. Szerencsés a tervezett fogyasztás előtt pár nappal meg sütni.

Praktikus megoldás, ha előre tudjuk, hogy vendég érkezik, de szűkre szabott az időnk. Egészséges szülinapi tortának ugyancsak megfelel. Egy 26 centiméter átmérőjű tortaformához négy tojást felverünk 12-25 dekagramm cukorral, ízlés szerint. Hozzácsurgatunk két deciliter olívaolajat, ezzel jó krémesre keverjük a nyers tésztát. Beleszitálunk 28 dekagramm lisztet, egy sütőport, kis vaníliával és fahéjjal, szerecsendióval ízesítjük, majd a durvára reszelt 40-60 dekagramm zöldséget is belekeverjük. Tehetünk bele durvára vágott diót, mandulát is. Tíz perc alatt megvagyunk az előkészületekkel.

Egy óra sütés kell neki 170 fokon, légkeveréssel. A cukrot lehet pótolni mézzel, gyümölcscukorral. Utóbbiból a cukor mennyiségének a fele elég, de ha biztosak akarunk lenni az ízében, meg is kóstolhatjuk a nyers tésztát. Készülhet csicsókával, cukkinivel, vagy sütőtökkel. Utóbbiakkal akár sósan is megsüthetjük, akkor a cukor helyett egy csapott evőkanálnyi, vagy ízlés szerinti mennyiségű sót tegyünk bele, remek borkorcsolya lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában