Olvasás után megfonja

2021.02.15. 11:00

Újságokból készít előszobafalat, kosarakat és díszeket Simon Istvánné

Simon Istvánné három és fél évvel ezelőtt ismerkedett meg a papírfonással, autodidakta módon képezte magát. Karácsonyi, hamarosan pedig húsvéti dekorációkat, ajándéktárgyakat is ezzel a technikával készít. Legutóbb a Napló újságokból elkészítette eddigi legnagyobb alkotását, egy előszobafalat.

Szendi Péter

Simon Istvánné keze munkáját kosarak, koszorúk, asztali díszek dicsérik Fotó: Szendi Péter/Napló

– Mielőtt elkezdhetnénk az alkotást, a tárgyak készítését, először erős papírcsöveket kell tekernünk a papírcsíkokból, amelyből majd a kosárkákat fonjuk. Hogy milyen papírból tekerhetünk csöveket? Szinte mindenből, ez az, ami olyan olcsóvá teszi a hobbit. Napilapok, reklámújságok, minden, ami újrahasznosítható! A napilapokból készített csövek megfelelően hajlékonyak, a gyakorlottak egészen hosszú csöveket tudnak belőlük tekerni, ráadásul nagyon jól lehet festeni és pácolni őket – kezdi Ildikó, miközben megmutatja a feldarabolt Napló újságokat, amelyeket felhasznál a munkája során. Számára a megyei lap így duplán értékes, mert a cikkek elolvasása után ezekből készíti el a karácsonyi, hamarosan pedig a húsvéti dekorációkat, ajándéktárgyakat.

Ildikó szerint a fényes felületű reklámújságokkal nagyon jól lehet dolgozni, megfelelően puhák, jól tekerhetőek, viszont csak a drága akrilfesték fogja be őket. A hátrányból persze előnyt is lehet kovácsolni: ha színek szerint válogatjuk a reklámújságból tekert csöveket, festés nélkül is érdekes felületet érhetünk el. Vannak, akik a géppapírra, a fénymásolópapírra esküsznek, mert az ebből tekert csövek gyönyörű hófehérek, és kívánság szerint festhetők vagy pácolhatók.

– Nekem legjobban a napilapok váltak be. A papírokat 5–9 centiméteres csíkokra felvágom. Itt kezdőknek előbb a vékonyabb csíkokat ajánlom, de nagyobb dolgok készítéséhez minél szélesebb papírcsíkokat vágjunk. Mielőtt elkezdjük felvágni a papírt, mindenképp nézzük meg a szálirányát. Amelyik irányba egyenes szakad, az lesz a nekünk való szálirány – folytatja tovább a papír előkészítését Ildikó, aki általában egy vékony pálcát használ, ami lehet egy egyszerű hurkapálca, fémpálca, kötőtű, hegesztőpálca. A pálcákat ferdén tekeri, a végüket ragasztózva.

– Ragasztáshoz használhatunk csirizt is, víz és liszt keverékéből egy sűrű, ragacsos anyagot keverünk. Akkor lesznek jók a pálcáink, ha azok szorosak és az egyik végük szélesebb, mint a másik. A fonásnak több fajtája létezik, az egyik, a kezdők által legjobban kedvelt a kerítésfonás. Ha már a kerítésfonás jól megy, lehet rajta egy kicsit nehezíteni, ha nem egy, hanem két szállal dolgozunk.

Simon Istvánné keze munkáját kosarak, koszorúk, asztali díszek dicsérik
Fotó: Szendi Péter/Napló

Ildikó szerint a pálcákat festhetjük előre vagy fonás után is. A létező szinte összes festékkel lehet színezni papírfonásnál, azonban nem minden festék takarja egészen a betűket, ilyen például a lazúr. Az általa legjobban kedvelt festési mód az akril festékkel és a falszínezővel való festés. Ekkor a vízbázisú ragasztót fel szokta hígítani vízzel és abba keveri bele az akril festéket. Akril festéknél nem biztos, hogy az első réteg eltakarja a betűket, ebben az esetben az első réteg száradása után fel kell vinni még egy réteget.

Nem vízbázisú festékkel való festésnél pedig papírragasztót hígít fel vízzel, és festés előtt ezzel bekeni a kosarat. Ilyenkor használható tojásfesték, textilfesték is, tehát tényleg szinte bármilyen festékkel festhetünk.

A kosár a festék száradása után lakkal kezelhető, így még keményebb, masszívabb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában