hideg

2021.03.23. 20:00

A téli Balaton után, most a Velencei-tóban úszott Zimányi András

Ezer métert úszott Zimányi András, az első téli Balaton átúszó az ötfokos Velencei-tóban az elmúlt hétvégén, ezzel is már a következő téli balatoni tempózásra edz, amit reményei szerint 2022 februárjában már meg tudnak már rendezni.

Kovács Erika

Zimányi András, aki elsőként úszta át a téli Balatont Tihany és Szántód között, most is hideg vízben tempózott Fotó: Archív/Perényi Judit

-Pompásan éreztem magam az úszás után, felfrissített a víz, nagyon hiányzott már egy kiadós tempózás, a gyors-, és mellúszás a hideg vízben, ezt mondta Zimányi András, amikor a partra ért. Beszélt arról is, hogy az idei tervezett második téli Balaton-átúszást a járványügyi rendelkezések miatt el kellett halasztani, és legkorábban 2022 februárjában tudják megrendezni.

Sokan készültek idén is erre a különleges megmérettetésre, aminek az elmúlt hétvégén lett volna a főpróbája, az utolsó közös edzés Gárdonyban, egy hotel strandján, ahová egy kis örömúszásra ment el Zimányi András, és ismerősei Kunfalvi Marianna, valamint Mayer András, a tempózást Bercsényi Zoltán és Perényi Judit gyakorlott téli úszók biztosították. A pályát még a reggeli órákban jelölte ki bójákkal, a derékig érő biztonságos vízben.

Kiemelte, a téli úszás nem javasolt egyedül, és olyan emberek biztosítására van szükség, akik szükség esetén azonnal segítenek, ha valami baj van. –Ezt a szabályt mindig tiszteletben tartom, gyakorlottságom ellenére soha nem úszom egyedül, hangsúlyozta a sportember. Hozzátette, ebben a téli szezonban már nem itthoni taxizással keresi a kenyerét, hanem kamionosként, többnyire külföldön dolgozik. Idegenben úszást nem, csak jegesvízi, öt-tíz perces mártózásokat vállal, így őrizve egészségét, és „napirenden tartva” a hideg vizes úszást Nyugat-Európa kis tavaiban, patakjaiban. Javasolta, vigyázni kell annak, aki jeges vízbe megy, mert a neheze a merülés után a szárazföldön vár rá, nagyon kell figyelni a visszamelegedésre.

Zimányi András, aki elsőként úszta át a téli Balatont Tihany és Szántód között, most is hideg vízben tempózott
Fotó: Archív/Perényi Judit

A téli úszást nem ajánlja kezdőknek, de kontrollált körülmények között biztonságban elsajátíthatja bárki, aki egészséges. Kezdésnek a hideg zuhanyos edzéseket javasolta legkésőbb ősztől, fokozatosan növekvő időtartammal, naponta és pihenten, reggelenként. Meghökkentően jó immunrendszert, frissességet, a felszabaduló endorfinok miatt örömöt okoz ez, az egyébként kegyetlenül nehéz gyakorlat. Néhány hét után érdemes elkezdeni a nyíltvízi mártózásokat, szintén fokozatosan, heti egy, maximum két alkalommal. Intenzíven ég ilyenkor a kalória, a legjobb fogyókúrák közé lehet sorolni a módszert, amit egyre többen ismernek meg, vállalva az izgalmas kihívást.

Zimányi Andrásról korábban megírtuk, elsőként úszta át a téli, hatfokos Balatont Tihany és Szántód között 2019-ben, ahol 1250 métert tempózott. Majd megalapította a Téli Úszó Sportegyesületet, és 2020-ban megszervezte a téli Balaton átúszását, szintén Tihany és Szántód között, amelyen tizenöten indultak el. András 2018 augusztusában hosszában is átúszta a tavat, akkor 80 kilométer várt rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában