fenntarthatóság

2021.03.23. 17:30

Ajkai szatócsbolt a környezettudatosság jegyében

A környezettudatosság jegyében egyre több üzletben találkozunk különböző újításokkal. Például lebomló zacskót árulnak csak, vagy textil tasakot kaphatunk kölcsön. A legjobb megoldás talán, ha a kimért élelmiszert is ilyesmiben vásárolhatjuk. Erre példa a megyében egyik elsőként nyitott ajkai szatócsbolt.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Györkös József

A kis üzlet vezetője, Vonnák Andrea és Czampa Zoltán, akiket az elmúlt év nehézségei vezették a váltás szükségességére.

- Kutatást végeztünk annak érdekében, hogy merre vegyünk új irányt, a fenntarthatóságot szem előtt tartva nyitottuk az üzletet. Hiszen annyi hulladékkal találkozunk nap mint nap mindenfelé, miközben mindkettőnk számára szimpatikus a csomagolás mentes vásárlás, életmód. Szeretnénk, ha a Föld az unokáink számára is megmaradna. Múzeumpedagógusként korábban a fenntarthatósággal kapcsolatos, tematikus táborokat is szerveztem. A tapasztalatokat most, a boltban is tudom hasznosítani – magyarázza Andrea és Zoli.

A bolt profiljához illően szem előtt tartották, hogy üvegbe, papírzacskóba, újrahasznosított vászon táskába mérhessék az élelmiszert, de annak is örülnek, ha valaki otthonról hozza magával az edényt. A minél kisebb ökológiai lábnyom miatt fontos, volt, hogy széles legyen a választék és elérhető az ár. A mentes alapanyagoktól kezdve a környékbeli őstermelők tartósítószer mentes szörpjein át a lekvárokig, befőttekig. Szem előtt tartják a beszállítói lánc rövidsége fontosságát, szelektíven gyűjtik a szemetet, komposztálnak a kertben. Sőt, a járvány időszaka alatt Zoli elkezdett fürjeket tartani. Andi őstermelőként olajban tartósítja a fürjtojást, a füstöltekből pástétomot készít, receptjeit pedig szívesen megosztja a vásárlókkal. Levesboldogítója nem más, mint nyers, darált vegeta sóban, olívában eltéve.

Fotó: Györkös József

Vércukorszintet szabályzó fügelevél szörpjét a diétázó cukorbetegeknek kínálják, de kedvelt a mentás bodza és a diétás mojito is. Különleges a levendula, zsálya, a sombefőtt, a köhögést csillapító fenyőrügy szörp. De magvak, pelyhek, vegán termékek sem hiányozhatnak a régi, felújított bútorok polcairól. Andi és Zoli azokat az enyészettől mentette meg baráti segítséggel, gondos munkával, szem előtt tartva, hogy illeszkedjenek a profilhoz. – Szerettük volna megidézni egy régi szatócsbolt hangulatát úgy, hogy aki betér, kedvére nézelődhessen, beszélgessen. Szusszanjon egyet, kapjon pihenő időt vásárlás közben. Úgy tűnik, ez bejött, sok a pozitív visszajelzés a betérőktől. Odafigyelünk arra, hogy mit keresnek a vásárlók, úgyhogy tervezzük friss pékárú és tejtermék, méz bevezetését is – mondja Zoli.

Andrea pedig várja, hogy a járvány véget érjen és megvalósulhasson a terve. Örömmel látna a boltban óvodás, iskolás gyerekeket, akiknek tovább lehetne adni a környezettudatosság fontosságát. Zolival egyet értenek abban, hogy akár közösségi térként is funkcionálhatna az üzlet, hiszen elég tágas. Terveiknek csak a járvány szab határt, de hiszik, hogy hamarosan ez az akadály is elhárul az útból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában