Egyszerűen juthatunk hozzá

2021.03.14. 07:00

Az e-recept csökkenti az orvos-beteg találkozások számát

Veszprém A Buszpályaudvar Gyógyszertár vezető gyógyszerészével, Zima Zsolttal beszélgettünk az elektronikus vényrendelés járványhelyzet alatti előnyeiről.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Bagi Peter

A rendszer lényege, hogy a felíró orvos egy központi rendszerbe, az egészségügyi elektronikus szolgáltatói térbe (eeszt) küldi a recepteket, ahonnan azt minden hazai patika le tudja kérdezni. A kiváltáshoz elegendő a beteg tajszáma, valamint a kiváltó személynek igazolnia kell magát (személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel). Nem szükséges meghatalmazás, amennyiben más váltja ki a gyógyszereinket, elég, ha megadjuk tajszámunkat a segítőnek. Fontos, hogy a kezelő­orvos nem tölti fel automatikusan a recepteket, továbbra is fel kell venni vele a kapcsolatot, most, a járvány alatt telefonon. Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén az orvos akár három hónapra előre is feltöltheti az eeszt-be az elektronikus, azaz e-recepteket.

– Az elektronikus receptre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a papíralapúakra. A patikus ugyanúgy látja rajta az adagolást, a felírt mennyiséget és sok egyéb fontos információt. A felírás dátumától számítva három hónapig érvényesek a receptek. Az orvosnak folyamatos gyógyszerszedés esetén lehetősége van külön e-receptekre rendelni patikaszereinket. Tehát például felírhatja három külön receptre a háromhavi gyógyszeradagunkat. Így nem kell egyszerre kiváltani őket, az érvényességi időn belül bármikor megtehetjük ezt. A leggyakoribb probléma abból adódik, hogy nem tudjuk lekövetni, mennyi receptünk van felírva. Érdemes létrehozni egy ügyfélkapus azonosítót (ezt megtehetjük bármelyik kormányablakban vagy okmány­irodában), és ezután a www.eeszt.gov.hu oldalra belépve, az eReceptek menüpont alatt mindenki hozzáférhet saját receptjeihez, nyomon tudja követni, milyen készítmények vannak felírva, mikor járnak le a receptek. Akinek nincs internet-hozzáférése vagy nem szeretne ezzel bajlódni, annak kinyomtatjuk gyógyszertárunkban az aktuálisan aktív e-receptjeit, így akár papíron is nyilvántarthatja azokat. A fenti honlapon elérhetők a beutalók és a korábbi orvosi leletek is. Sajnos néha előfordul a rendszer leállása, ezért érdemes időben gondoskodni gyógyszereinkről – mondta Zima Zsolt.

Zima Zsolt vezető gyógyszerész szerint a külföldről egyedi importtal beszerezhető gyógyszerekhez a betegek már Veszprémben is hozzájuthatnak
Fotó: gyógyszertár

A 2017. november 1-jén be­vezetett elektronikus recept mellett – melynek legnagyobb előnye a járvány idején, hogy jelentősen csökkenti az orvos-beteg találkozások számát – a patika további intézkedésekkel segíti betegei mindennapjait. Ezek közül a legkiemelkedőbb az egyedi importtal beszerezhető gyógyszerek veszprémi elérhetősége.

– Léteznek olyan ritka betegségek, amelyek megfelelő kezeléséhez nincs itthon törzs­könyvezett gyógyszer, de külföldön már elérhető olyan készítmény, amelytől javulás várható. Ilyenkor a beteg kérvényezheti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK), hogy egyedi méltányossági támogatást kapjon a beszerzéshez. Az utóbbi időben felvetődött az igény betegeink körében, hogy szeretnék a külföldről egyedi importtal beszerezhető gyógyszereiket nálunk kiváltani. Ezeket egyedi méltányosság alapján a NEAK bírálja el, és kedvező döntés esetén általában fel kellett utazni értük Budapestre. Felvettük a kapcsolatot a helyi NEAK-kal, amelynek munkatársai segítőkészek voltak, így betegeink már Veszprémben is hozzájuthatnak ezekhez a készítményekhez – mondta Zima Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában