környezetvédelem

2021.03.18. 16:00

Égetés helyett komposztáljuk a kerti hulladékot!

A legtöbb erdő- és vegetációs tűz tavasszal keletkezik, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyszínen csapnak fel a lángok. A szabadtéri tüzeket legtöbbször emberi gondatlanság okozza, amit meg lehet előzni például a növényi hulladékok komposztálásával, amellyel a kert számára értékes humuszt is lehet nyerni, derült ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából. Az alsóörsi Nagy Veronika régóta komposztál, amit meg is mutatott nekünk.

Kovács Erika

20210317 Alsóörs Nagy Veronika a komposztálónál Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A katasztrófavédelemnek nagy munkájába kerül, és jelentős többletköltséget is okoz a szabadtéri lángok megfékezése, nem beszélve arról, hogy a gondatlanság életeket is veszélyeztethet, valamint nagyon jelentős természeti és anyagi károkat okozhat. Ennek előzménye lehet, hogy sok ember meggyújtja a gazos, elszáradt növényzetet, a kerti hulladékot tavasszal, pedig ez nagyon káros a környezetre és az egészségre is. Az értékes szerves anyagból ugyanis az égetésnél hamu lesz, és egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket, gallyakat, jelentős légszennyezést okoz. A növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. Ezért égetés helyett inkább komposztáljuk a kerti hulladék és avart, amellyel elkerüljük a hatalmas légszennyezést, arról nem beszélve, hogy így értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk, ami nagyon kedvez a növények fejlődésének.

Munkában a tűzoltók. Nagy kárt és hatalmas pusztítást okoznak a szabadtéri tüzek
Fotó: Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem a belterületi szabadtéri égetésre vonatkozó szabályokról kifejtette, ez mindenütt tilos, kivéve, ha azt más jogszabály, például önkormányzati rendelet megengedi. Ha mégis égetnek belterületen, amit nem engedélyezett az önkormányzat, vagy azt más időpontban tette lehetővé, akkor ellenőrzést végez a tűzvédelmi hatóság, majd eljárás is kezdődik. Adott esetben pedig helyszíni bírságot szabnak ki a szabálytalankodóval szemben.

-Szabadtéren is tilos égetni, kivéve ott, ahol azt egyéb jogszabály, külön feltételekkel megengedi, hangsúlyozta a katasztrófavédelem. Külterületen akkor lehet égetni, ha erről az égetés előtt öt nappal írásbeli vagy elektronikus bejelentést küld az ingatlan tulajdonosa, illetve használója a tűzvédelmi hatóságnak. Ezután legfeljebb 10 hektár és egybefüggő területen lehet égetni. A bejelentésben pontosan rögzíteni kell egyebek mellett az égetés helyszínét, illetve a körülményeit. A részletekről a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

Nagy Veronika megkeresésünkre arról beszélt, el sem tudja képzelni a kertet komposztáló nélkül, és soha nem jut eszébe, hogy elégesse a növényeket.

Nagy Veronika Alsóörsön el sem tudja képzelni a kertet komposztáló nélkül
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az alsóörsi asszony azt mondta, minden felesleges, elszáradt növényt, illetve kerti hulladékot a gyűjtőbe aprít, amelyben aztán tápanyagban gazdag humusz lesz. Ezzel a kitűnő anyaggal szórja meg a kerti növények, illetve a fák tövét, és akkor is használ belőle, amikor télen átültet egy-egy cserepes növényt a lakásában. -A humusszal gazdagított kert sokkal szebb, erősebb és egészségesebb növényekkel hálálja meg a törődést, fogalmazott Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában