tilos a zöldhulladék égetése

2021.03.02. 11:00

Felaprítják a faágakat Nemesvámoson

Március 3-tól április 7-ig leadhatók a faágak, bokrok, cserjék az Agrárlogisztikai Csarnok mögötti területen. Az önkormányzat munkatársai az átvett fásszárúakat szakszerűen ledarálják, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy lágy szárú zöldhulladékot nem fogadnak.

Molnár Sándor

Szakszerűen aprítják az ágakat a vámosi Agrárlogisztikai Csarnok mögött

Fotó: Molnár Sándor/Napló

2021. január 1-jétől országosan tilos a zöldhulladék égetése, amitől a veszélyhelyzet idején (időszakosan) eltérhetnek az önkormányzatok. Nemesvámoson nem lazítottak a tilalmon, mert korábban sok probléma volt a községben az avarégetésekkel.

– Voltak, akik megfelelően égették el a száraz gallyakat, és ha mindenki így csinálná, akkor működhetne is a dolog. Sajnos azonban egyre többen égettek nem megfelelő módon, és a település szerkezete is olyan, hogy megül a füst a faluban. Korábban korlátoztuk a tűzgyújtást, de sokan azt sem vették figyelembe. Az egészségre gyakorolt káros hatás elkerülése és a közösségek érdekében hozták meg országosan ezt a rendeletet, és mi is ebbe az irányba megyünk – nyilatkozta Sövényházi Balázs polgármester.

Megjegyezte: grillezni, sütögetni, bográcsozni továbbra is lehet, ezek alkalmával elégethetők az összevágott ágak, illetve kazánban is eltüzelhetik azokat. Az önkormányzat azért, hogy segítsen a felesleges ágak eltüntetésében, március 3-tól április 7-ig lehetővé teszi, hogy a lakosok szerdánként 14 órától 17.30-ig, illetve szombatonként 8-tól 12 óráig kivigyék azokat az Agrárlogisztikai Csarnok mögé, ahol ellenőrzött körülmények között átveszik a fásszárúakat. Tilos viszont kivinni például hervadt virágokat, gyomokat, felszámolt növényi kultúrát, frissen levágott, illetve szárított füvet, lehullott gyümölcsöket, faleveleket.

Szakszerűen aprítják az ágakat a vámosi Agrárlogisztikai Csarnok mögött Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ha valaki otthon szeretné leaprítani, majd komposztálni a kevésbé méretes ágakat, akkor ingyenesen kölcsönözhet kisebb ágaprító gépet az önkormányzattól. Egyedi igény alapján a nagy aprítógéppel is házhoz mennek, de annak az óradíját ki kell fizetni.

Emellett Nemesvámoson kialakítottak három gyűjtőpontot (az óvodánál, a közösségi háznál és a Szeder utca 2.-nél), ahol ingyen leadható a használt lakossági sütőolaj. A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított gyűjtőedényekben történik, itt lezárt befőttesüvegben vagy lezárt PET-palackban helyezhető el a használt sütőolaj, amelyet egy vállalkozás ingyen elszállít, száz százalékban újrahasznosít, így bioeta­nol lesz belőle, ezzel is védve a környezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában