kertészkedés

2021.03.21. 07:00

Időben és szakszerűen végezzük a tavaszi metszést

A rendszeres metszés kiegyensúlyozott gyümölcshozamot biztosít, valamint a fa lombkoronája szellős és egészségesebb maradhat.

Tóth B. Zsuzsa

Birkás Balázs biogazda mandulafákat metsz, mínusz öt fok feletti időben már elkezdhetjük a munkát. Az ágakat aprítógéppel darabolja a gazda, az apríték megy a komposztba Fotó: archív

Kedvező ugyan a nyári metszés, hiszen a fán ejtett sebek könnyebben begyógyulhatnak olyankor, de a kora tavaszi metszésnél könnyebben áttekinthető a lombkorona. Érdemes kihasználni a mínusz öt foknál melegebb napokat a csonthéjasok vagy bogyósok metszésére. Az őszibarackot tavasszal metsszük, kevéssel a virágzás előtt vagy azalatt. Mivel a tavasszal virágzók, mint például az aranyvessző, a mandula vagy a gyöngy­vessző, már előző évben hozzák a virágrügyeiket, az esetükben csak virágzás után metsszünk.

Egyes rózsafajták nyáron hozzák a legtöbb virágot azokon a hajtásokon, amelyek nyáron nőnek, ezért ezeket késő télen vagy kora tavasszal metsszük meg. Lényeges, hogy megfelelő metszőollóval dolgozzunk. A vékony ágakat azzal vágjuk le, a vastagabbakat ágvágóval, hogy ne ejtsünk sérülést. A legvastagabbakhoz használjunk fűrészt. Az ágakat az oldalhajtásig, törzsig vágjuk vissza, ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak csonkok. Az elágazás alapján levő részen gyorsabb a gyógyulás, új kérget kap a felület egy idő után.

Figyeljünk rá, hogy a munka eredményeképpen szellős, laza szerkezetű legyen a lombkorona, mivel így megakadályozhatjuk a különféle gombás fertőzések, levélbetegségek terjedését. Szabadítsuk meg a fát minden olyan ágtól, amely befelé nő vagy sérült.

A metszés erős növekedést von maga után, új hajtásokkal gazdagodik a növény. De amennyiben nem távolítjuk el az ágakat, csak visszavágjuk azokat, a korábbinál is sűrűbb lesz a lombkorona. Ha az ágak oldalhajtásokat képeznek, ne tőből vágjuk le azokat, inkább hagyjunk szemet, amely alvó rügy, és a metszés aktiválja majd. A vágáshoz legközelebbi rügy lesz majd a legerősebb. A rügyhöz ne vágjuk el túl közel az ágat, mert az a szem kiszáradását okozhatja.

Birkás Balázs biogazda mandulafákat metsz, mínusz öt fok feletti időben már elkezdhetjük a munkát. Az ágakat aprítógéppel darabolja a gazda, az apríték megy a komposztba
Fotó: archív

Az alma- és körtefák legjobb gyümölcseiket a kétéves, virágos hajtásokon hozzák. Az elöregedő hajtások egyre kevesebb gyümölcsöt hoznak. Vágjuk le a lehajló ágakat a fiatalabb oldalhajtások mögött. Utóbbiak az új termőrészeket képezik majd. Akár fel is kopaszíthatjuk alulról a nagyobb cserjéket vagy fákat. Alattuk kellemes kerti pihenőhelyet alakíthatunk ki, ehhez fejmagasságig távolítsuk el az ágakat, de közben figyeljünk az arányok megtartására.

A vágási sebeket kezelni kell, ne feledkezzünk meg erről az üregessé válás és a kórokozók, kártevők elkerülése miatt. Amennyiben éles és tiszta eszközzel dolgoztunk, nem biztos, hogy szükséges a sebzárás, legfeljebb a kéregszövetet kenjük be, hogy ne száradjon ki. A levágott gallyakat aprítsuk fel, az mehet a komposztba, de kerti ösvény kialakításához, mulcsozáshoz ugyancsak felhasználhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában