Gyulakesziben landolt

2021.03.08. 17:30

Megérkezett megyénkbe az első gólya

A Magyar Madártani Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportjának működési területén 278 fehér gólyafészekről szereztek tudomást a csoport önkéntesei, akik ezek közül mindegyiket legalább egy alkalommal ellenőrizték is 2020-ban.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Tavaly, az ismert fészkek közül 161 lakatlan, vagy üres tartó volt, viszont szerencsére 117 elfoglalt fészket is találtunk. Az elfoglalt fészek közül 98 -ból sikerült a költőpároknak fiókát, vagy fiókákat reptetni. Összesen 268 kikelt gólyafiókát figyeltünk meg és számoltunk össze, közülük 246-an sikeresen kirepültek. A 2020-as évben az egy fészekre eső átlagos fiókaszám 2,1 volt, ami mintegy 0,3-del alatta marad a korábbi évek átlagának – tudtuk meg Kajtár Bence önkéntestől.

Fotó: Kajtár Bence

Kiderült az is, hogy tavaly a Gólya Road Show-t a járvány miatt sajnos csak a nyilvánosság mellőzésével tudták lebonyolítani június második felében.

A gyűrűzési munkánkhoz a területileg illetékes áramszolgáltató E-ON Hungária Zrt. – természetvédelmi célokra elkülönített keretéből – évek óta térítésmentesen bocsájt rendelkezésünkre kosaras teherautót kezelő személyzettel. Ennek segítségével, hat nap alatt, körülbelül 800 kilométert autózva, 57 településen 70 gólyafészket kerestünk fel. A fészkekben összesen 172 fiókát ellenőriztünk, melyek közül 145 kapott jelölőgyűrűt – a megye fehér gólya védelmi koordinátora, aki hozzá tette még, hogy a gyűrűzésnek köszönhetően már az őszi vonulás végéig öt megfigyelési és kilenc kézre kerülési adatuk volt.

Utóbbiak kivétel nélkül a középfeszültségű oszlopokon elszenvedett áramütések miatt történtek. Három esetben szerencsére csak sérülés történt, de hat fiatal gólya sajnos elpusztult. A fészekfoglalás és a költés felméréséhez, illetve a Gólya Road Show és a gyűrűzés lebonyolításához a helyi csoport 31 önkéntese adta hozzá idejét, szorgalmát és legjobb tudását.

Tavaly 172 fiókát ellenőriztek a Veszprém megyei fészkekben Fotó: Molnár Sándor/Napló

A madarászok idén márciusban már bármelyik nap várják az első gólyák érkezését. Legfrissebb információnk szerint vasárnap Gyulakeszibe megérkezett az első „Veszprém megyei” fehér gólya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában