Legyen tágas, világos

2021.03.28. 07:00

Nem mindegy, hogyan rendezzük be a gyerekszobát

Ha még csak most tervezzük a lakást, házat, érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk. A kicsi baba szobája jó, ha a szülői háló közelében van. Viszont ha már nagy a gyermek, célszerűbb a szobáját a lakáson belül a lehető legelszeparáltabb helyre tervezni. Hiszen ő hangosan játszik, zenét hallgat, barátok érkeznek hozzá.

Tóth B. Zsuzsa

A gyerekszoba legyen biztonságos, világos, praktikusan berendezett, és legyen ott hely az önfeledt játéknak is

Forrás: Shutterstock

Oda kell figyelnünk arra, is, hogy a megfelelő bútorokat vásároljuk a gyerekszobába, és ne feledkezzünk meg a kívánatos világításról és a dekorációról se. Idejében tervezzük meg, hova kerüljön az íróasztal, így a közelbe beszereltethetünk egy konnektort. A televízió helyét is jó tudni előre, és az éjjeli lámpának ugyancsak kell konnektor. Ami a falfestéket illeti, olyat válasszunk, amely bírja a strapát, letörölhető. Legyen a kisgyermeknek olyan felület, amit telerajzolhat, akár egy táblafestékkel lekent nagyobb képkeret. A fal lehet pasztell, de az egyiket kiemelhetjük erősebb színnel, vagy fiatalos poszterrel, tapétával. Ügyeljünk a könnyű tisztíthatóságra, ez érvényes a padlóburkolatra, szőnyegre is. Ha kicsi a szoba, de már felnőtt méretű ágyat kell vásárolnunk, praktikus összecsukhatót választani.

Így ha vendég gyermek alszik nálunk, neki is lesz hely a gyerekszobában.

Ha pedig még kicsi a gyermek, válasszunk olyan bútort, amely együtt nő vele. Számos olyan kiságyat, szekrényt vehetünk, amely ugyan szuper divatos, de néhány év múlva gyerkőcünk kinövi, vagy egyszerűen megunja.

A speciálisan egyetlen korosztálynak szóló gyerekszoba-garnitúrák tetszetősek, ám a két-háromévenkénti cseréjük megterhelő a pénztárcánkra nézve. Ma már kaphatók olyan bútorcsaládok, amelyek „együtt nőnek” a gyerekkel. Kihúzhatóak, toldásokkal, különféle átalakítási lehetőségekkel követni tudják a gyermek növekedését és a bútorokkal szemben támasztott igényeit.

A gyerekszoba legyen biztonságos, világos, praktikusan berendezett, és legyen ott hely az önfeledt játéknak is Fotó: Shutterstock

Nem praktikus a könyvespolcot az ágy fölé tenni, leeshet valami róla. Viszont ha van hely, jól jön egy kényelmes fotel kis lámpával esti meseolvasáshoz, később a kamaszgyermeknek a bekuckózáshoz.

Abban egyetérthetünk, hogy bármilyen is legyen gyermekünk szobája, a legfontosabb szempont mégiscsak az, hogy abszolút biztonságosnak kell lennie. A nehéz szekrények, polcok mindig legyenek alaposan a falhoz rögzítve. A sarkos bútorok helyett lekerekített végűeket keressünk.

A dekoráció megjelenhet a díszpárnán vagy az ágyneműhuzaton, pléden. Legyen elég szekrény, komód, polc a ruháknak, ágyneműnek, játéknak, könyvnek.

A mindig elölhagyott Lego-figuráknak jó helyük lesz egy gurulós dobozban, az ilyenek rengeteg holmit képesek elnyelni, így percek alatt rendet tehetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában