hirdetés

2021.03.10. 15:27

Szigetelés, összhangban a környezettel

Otthonunk hő és hangszigetelése egy olyan kérdés, mely egyszerre van hatással pénztárcánkra, és környezetünk állapotára. Ma a legtöbb új építésű, vagy felújított lakás szigetelését a hatékony, de rendkívül környezetszennyező polisztirol lapokkal oldják meg.

Ez lehet ugyan gazdaságos, de ki szeretne egy életet leélni műanyag lapokkal borított lakásban? Ma már szerencsére számos alternatív lehetőség áll rendelkezésünkre, melyekkel otthonunk szigetelését ugyanolyan hatékonyan és olcsón, ráadásul még természetközeli módon is oldhatjuk meg. Ezek egyike a környezetbarát kőzetgyapot.

Hogyan készül, mit tartalmaz?

A kőzetgyapotnak valójában semmi köze nincs a gyapothoz, ami ugye egy növényi származék. Állaga, gyapotszerű kinézete okán kapta ezt a találó elnevezést. Annyiban is gyapotszerű, hogy felépítése hasonlít a ruhaanyaghoz: lazán összekapcsolódó ásványi szálak halmaza, némi minimális arányú szintetikus anyaggal vegyítve. A megolvasztott és egy centrifuga henger segítségével rendkívül vékony, 10-100 mikron vastagságú szálakara sodort bazalt, mészkő és dolomit, egy vattacukor paplanhoz hasonlítható, az összefont szálak közötti levő levegő adja ennek a különleges terméknek kiemelkedő hő- és hangszigetelő képességét.

A kőzetgyapot szigetelés igazi versenyelőnye a természetességben rejlik. A bazaltkő alapanyag tartóssága a feldolgozás után is megmarad, így a szigetelőelemek nem zsugorodnak és szilárdságukat is megőrzik akár évtizedeken keresztül.

Alacsonyabb fűtésszámla, környezetszennyezés nélkül

Korunkban környezetvédelmi és kemény anyagi okokból is kiemelt szemponttá vált a lakóépületek energiatakarékossága. Bár sokféle aktív energia és ezzel pénz megtakarítási módszer létezik, legjobb ár-érték arányt, a passzív módszerrel, vagyis megfelelő hőszigeteléssel érhetünk el.

Ilyen a környezetbarát kőzetgyapot is, mely laza szálszerkezetének köszönhetően és rugalmas tökéletes hőszigetelő. Az ásványi szálak közé beszoruló levegő optimális hőszigetelést biztosít drasztikusan eltérő, nagyon alacsony kinti és magas benti hőmérséklet esetén is. Ilyen módon, a számunkra optimális szobahőmérsékletet a kőzetgyapot szigetelés felhasználásával sokkal kisebb energiafelhasználás mellett lehet biztosítható, ez pedig meglátszik a közüzemi számlákon is. A szigetelésbe fektetett összeg ezért nagyon hamar megtérül, azután pedig gyakorlatilag csak megtakarítást „termel” tulajdonosának. Ez azt jelenti, hogy a szigetelést megelőző energiafogyasztás mértéke akár hetven száázalékkal is csökkenhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában