A kutyáknak is jár az „én-idő”

2021.03.05. 20:00

Varga András, a Sétáltató az ebeknek és a gazdiknak is segít

Varga András, a Sétáltató évek óta segít a gazdiknak és kedvenceiknek megtalálni a közös hangot. Sokan elfelejtik, hogy a kutya tartásához nem elég néha levinni sétálni és megetetni az állatot, komoly törődést igényelnek.

Horváth Virág

20210227. Veszprém Kűálvin János Park. Varga András kutyatrénerrel beszélgetünk Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Varga Andrással és kutyájával, Boomerrel séta közben beszélgettünk. – Boomer 4,5 éves mentett pitbull. Nyíregyháza környékéről mentették, aztán gazdáról gazdára járt, másfél évesen került hozzám, és akkor kezdődött az én „kutyás életem” is úgy igazán – mesélte András.

Elmondta, az emberek nem tudják, mit vállalnak azzal, ha az otthonukba fogadnak egy kutyát. – Jó esetben ez egy 10-15 éves elköteleződés. Itthon három lehetőség van kutyát szerezni, vagy örökbefogadnak, vagy vásárolsz egy szaporításból, vagy – és ez a legjobb irány- tenyésztőtől vásárolsz kutyát. Rengeteg szaporítás van Magyarországon, emiatt túltelítettek a menhelyek, és emiatt lesznek sokan az ideggyenge állatok, mert nem stabil, egészséges felmenőktől származnak. Sokan nem tudják, hogy a kutyatartás nem csak abból áll, hogy megveszem az állatot és megetetem. Rengeteg törődést igényelnek, iszonyat sok lemondással járnak – tette hozzá.

András főként a rehabilitációval foglalkozik, viszont sokan teljesen alapvető kérdésekkel – lábhoz hívás, sétálás – keresik a szakembert.

– „Nem tudunk az utcán sétálni”.

Ez a leggyakoribb, amit hallok. A kérdés mindig az, hogy miért nem? Általában a legtöbb probléma alapja a mozgáshiány. Nagyon sokan elfelejtik azt, hogy az nem mozgás egy kutyának, hogy sétálok vele tizenöt percet a ház körül. Fajtától is függ, mert egy kisebb testű kutyával nem feltétlenül lehet három órát sétálni, viszont a nagytestű kutyáknak minimum napi egyszer, az egészségügyi sétákon kívül másfél órát érdemes lenne aktívan tölteniük. Az egészségügyi sétánál azt érdemes végiggondolni a gazdiknak, hogy mi, emberek sem bírunk ki egy nap hat óránál többet anélkül, hogy mosdóba kéne mennünk, a kutyák is így vannak ezzel.

Varga András, a Sétáltató és Boomer, a kutyája már összeszokott csapatként sétálnak
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Varga András csak egyéni foglalkozásokat tart, úgy gondolja, mindenki megérdemli a neki járó, személyre szabott teljes figyelmet.

– A csoportos órának az a veszélye, hogy sosem tudni, milyen kutya érkezik. Sokszor hallottam már, hogy „az én kutyám nem bánt”, vagy „még sose csinált ilyet, nem tudom, most mi ütött belé”: aki ilyeneket mond, nem feltétlen mond igazat, ezért is tartom fontosnak az előzetes személyes megismerkedést.

Abból, ahogyan a kutyáddal sétálsz a városban, rengeteg dolgot meg lehet tanulni:

látod, hogyan viszonyul az emberekhez, más kutyákhoz, hangos zajokhoz. Többek között ezért is vágtam bele a Sétáltató projektbe, mert belefáradtam, hogy kutyasétáltatáskor a többi gazda nem tudja megfékezni a saját kutyáját, vagy nekem, vagy a kutyámnak estek neki. Úgy döntöttem, segítek az embereknek, hogy harmonikus legyen a kapcsolatuk a kutyájukkal.

A Sétáltató vállalkozás híre szájról szájra terjed a városban, egyre többen fogadják el, hogy a kutya viselkedése a gazda reakcióin múlik. – Ha a gazda nem elég magabiztos a sétáltatás közben, és feleslegesen össze-vissza rángatja a pórázt, a kutya ideges lesz, és még inkább ellentétesen fog viselkedni, mint ahogyan azt mi szeretnénk. Az állatnak éreznie kell, hogy mi vagyunk a falkavezérek, és ez nem megy akkor, ha ezt mi magunk se hisszük el. Ha séta közben megijedünk egy szembejövő kutyától, a mi állatunk automatikusan meg akar védeni minket és saját magát, mert nem érzi, hogy biztonságban lenne mellettünk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mindig a kutya gazdáján múlik, hogy mennyit változik a személyisége az állatnak. Vannak persze örökölt tulajdonságok, ösztönök, de ezeket kordában lehet tartani. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a sztereotípiák, akárcsak az embereknél, a kutyáknál sem áll fenn minden esetben.

A legnagyobb tanulság valóban az, hogy a kutya mindent érez rajtunk.

A félelmet, a kétkedést, de még azt is, ha szomorúak vagyunk. András mindenkinek azt tanácsolja, hogy a kutyasétáltatáskor hagyjuk otthon a személyes problémáinkat, azzal az idővel a háziállatunkat, a társunkat tiszteljük meg, a kutyának is szüksége van az „én-időre”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában