Növeljük a számukat

2021.04.05. 07:00

A növények szaporítására sokféle lehetőségünk van

A legkedveltebb növényeink számát könnyen megsokszorozhatjuk, ha tisztában vagyunk a szaporítás módjaival. Így nem csak a környezetünket tehetjük szebbé, hanem egyúttal a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Tóth B. Zsuzsa

Fontos, hogy a frissen ültetett növény földjét folyamatosan nedvesen tartsuk

Forrás: Shutterstock

Több szempontból is gazdaságos, ha magunk szaporítjuk, nevelgetjük növényeinket, így nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha növelni szeretnénk azok számát. A legtöbb kertész – még ha csak hobbiszinten műveli is a terciát –, komoly pénzösszeget költ évről évre a növények vásárlására, gondozására.

Ha tisztában vagyunk a szaporítás adta lehetőségekkel és módokkal, akár tucatjával állíthatunk elő növényeket. A művelet nem igényel különösebb szakértelmet, így nyugodt szívvel belevághat az is, aki kevésbé érzi otthon magát a növények világában. A nekünk tetsző növény szaporítására a legegyszerűbb megoldás a magvetés, ugyanis a mag – a virág és a termés mellett – a növény szaporítószerve. Egyes magokat vethetünk közvetlenül szabad földbe, míg másokat védett helyen, lakásban kell kicsíráztatni. Ehhez használhatunk csíráztatótálcát, vagy palántázópoharakat. A módszernél alapszabály, hogy amíg nem csírázik ki a mag, addig nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földje. Vannak olyan magok, amelyek nagyon kicsi tápláló szövettel rendelkeznek, ezek általában fényen csírázók. Nincs más dolgunk, mint nedves földre szórni őket, majd a virágcserép tetejére tegyünk egy üveglapot, ami megakadályozza a párolgást és ezáltal a leendő növény földjének kiszáradását. A magvetésnél rendkívül fontos az időzítés, ugyanis a kikelt növényeknek télre már el kell érniük azt a fejlettségi szintet, hogy a hideg időt is át tudják vészelni.

Évelő növények esetén biztonságos szaporítási módszer a tőosztás. Erre a legjobb az őszi időszak, mert ilyenkor ideális esetben mesterséges öntözés nélkül is elegendő nedvességhez juthatnak az új növények, ez pedig kedvezően hat a további fejlődésükre. Tőosztással szaporítható többek között a szellőrózsa, a citromfű, a dália is. Nincs más dolgunk, mint hogy a nagyobb, több hajtással rendelkező tőből ássunk ki egy darabot, majd ültessük el. A helyén maradó és az átültetett növény esetén is ajánlott a gombaölőszeres öntözés, ugyanis a gyökerek sérülése miatt a talajban létrejövő nedves környezet kedvez a gombák kártételének. Egyes növényeket, például a kúpvirágot is érdemes két-három évente tőosztással szaporítani, így sokkal szebb virágokat hoz majd a következő szezonban.

Fontos, hogy a frissen ültetett növény földjét folyamatosan nedvesen tartsuk Fotó: Shutterstock

Tél végén, amikor a gyökerek még tele vannak tápanyaggal, bátran belevághatunk a gyökérdugványok készítésébe. Ezt azokon a növényeken hajthatjuk végre, amelyek gyökerei kellőképpen vastagok. Vegyük ki a növényt a földből és vágjunk le róla néhány hosszabb gyökeret. Ezeket aprítsuk fel néhány centiméteres darabokra. Töltsünk meg majdnem teljesen egy cserepet palántafölddel, nedvesítsük be, majd fektessük rá a felaprított gyökérdarabokat. Vékonyan takarjuk be a gyökereket földdel. Ilyen módszerrel szaporíthatjuk például az orgonát, a hortenziát, a fügét, az évelő őszirózsát és a primulát is.

Az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a szárdugványozás. Ehhez válasszunk le néhány centiméternyi hajtásvéget, oldalhajtást, vagy másodlagos ágat. Ezeket tegyük egy vízzel megtöltött befőttesüvegbe úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér érjen a vízbe. A szár alsó részéről szükség esetén távolítsuk el a leveleket.

A vízbe tett szárdugványok akár napok alatt képesek meggyökeresedni, a folyamatot pár csepp tápoldat hozzáadásával gyorsíthatjuk. Miután a növényünk gyökeret eresztett, máris önálló cserépbe ültethetjük. Alkalmazható ez a módszer például muskátli, begónia és zebralevél szaporítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában