A home office káros mellékhatásai

2021.04.25. 07:00

Észrevétlenül teszi tönkre a testünket a mozgásszegény életforma

A legtöbb embernek tavaly márciusban felüdülést jelentett, hogy a koronavírus-járvány mi­att a cégek jelentős része átállt az otthoni munkavégzésre. Csakhogy a munkába járással együtt a mozgás – amely nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez – még jobban kiesett a hétköznapjainkból, a home office a szemünk előtt válik a testünk csendes mérgezőjévé.

Tóth B. Zsuzsa

Az otthoni munka praktikus lehet, de nincs jó hatással a szervezetünkre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Belovai Kristóf shaolin kung-fu-tanár, a természetes mozgásminták trénere és sportedző szerint a négy fal okozta mozgáshiány súlyos krónikus betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda időben.

A tréner és sportedző vallja: természetes, hogy nem önmagunkat tesszük az első helyre, amikor próbáljuk meg- tartani vagy éppen újból felépíteni az életünket egy világjárvány kellős közepén. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha magunkon spórolunk, annak hosszú távon mindenképpen böjtje lesz.

Az otthoni munka praktikus lehet, de nincs jó hatással a szervezetünkre Fotó: Shutterstock

– Egyszerűen nem fenntartható, hogy az ember mozdulatlanul üljön egy székben hosszú órákon át. A pandémia előtt is nagy volt a baj, de most tragikus a helyzet! Vannak azok a bagatellnek tűnő tanácsok, miszerint érdemes félóránként-óránként felállni, nyújtógyakorlatokat csinálni, átmozgatni egy kicsit a testünket… Ezeket biztosan nagyon sokszor hallotta már mindenki, de most itt az ideje komolyan is venni! A székben ülve törekedjünk a laza izomtónusra, a természetes testtartásra. Az állandó ülésnek 5–10 év alatt súlyos következményei lehetnek, ezt nem szabad félvállról venni – fogalmazott Belovai Kristóf, aki mozgásmintatrénerként az egyik legsokkolóbb tapasztalatának azt tartja, hogy a legtöbb embert elsőként az egészséges állásra kell megtanítania bármilyen komolyabb munka előtt – mondja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában