A tótvázsonyi temetőben nyugszik

2021.04.09. 11:00

Ezen a napon vetett véget életének Savanyú Jóska, a hírhedt bakonyi betyár

A sors furcsa fintora, hogy a rettegett fegyveres rabló túl a hatvanon reumatikus fájdalmai miatt lett öngyilkos 1907. április 9-én, Tótvázsonyban.

Savanyó Jóska portréja Száva Sándor festményén

Forrás: wikimedia

Savanyú Jóska Vas vármegyében, Izsákfán született 1841. szeptember 12-én, katolikus családban. Édesapja Savanyó József juhászszámadó volt Orosziban, édesanyja Kovárczi Erzsébet. Két fiútestvére volt, István és János, valamint egy Mária nevű féltestvére is édesapja második házasságából. Öccse, Savanyó István is betyárnak állt, őt a pandúrok 1879. június 29-én lelőtték.

Savanyú Jóska birkát lopott, emiatt lett törvényen kívüli. Betyárnak állt, bekalandozta Vas, Veszprém, Zala és Győr vármegyéket. Elsősorban kisnemeseket, módos parasztgazdákat, falusi kereskedőket, tehetősebb iparosokat rabolt ki bandájával.

Az elkövetés módjára jellemző volt a különös kegyetlenség, áldozataikat gyakran megverték és megkínozták.

Először 1860-ban fogták le, amikor nyolc hónapot töltött a veszprémi fegyházban fegyveres csavargásért. 1872-ben egy sitkei rablás miatt megint letartóztatták, de ekkor a bűnrészességét nem tudták bizonyítani. Másodszor 1875-ben Sümegen egy hónapot töltött börtönben súlyos testi sértés miatt.

Az 1880-as évekre az ország legkeresettebb betyárjává vált.

Savanyú Jóska portréja Száva Sándor festményén Fotó: wikimedia

Savanyú Jóska 1881-ben ki akarta rabolni csengeri Háczky Kálmán földbirtokost, mert megtudta, hogy a testvérének, Háczky Sándornak 60 ezer aranyforintért eladott egy birtokot Magyargencsen.

1881. augusztus 31-én embereivel körbevette Háczky Kálmán csabrendeki kúriáját. Aznap Háczky Kálmán együtt vadászott várbogyai és nagymádi Bogyay Antal sümegi szolgabíróval, orahoviczai és görcsönyi Mihálovich Lajossal és Czompó Lajos segédlelkésszel. A vacsorára várva kártyáztak, mikor este 8 és 9 óra között Savanyú Jóska hat emberével körbevette az épületet. Az ebédlőben ekkor fejezte be a terítést Vidos Ilonka házvezetőnő, és a szolgáló éppen beszólt az uraknak a kártyaszobába, ahol várakoztak, hogy kész a vacsora. Ekkor lépett ki a szobából Bogyay Antal, és azonnal vissza is szaladt, félrelökve Háczky Kálmánt. Bogyay feltépte az ablakot és kiugrott rajta, ekkor az ablak alatt álló Káplár Németh József nevezetű betyár lelőtte: a sümegi szolgabíró meghalt. A sikertelen rablási kísérlet után Savanyúék távoztak, attól való félelmükben, hogy a szobából rájuk lőnek. Előtte azonban fenyegetőleg közölték a háziakkal, hogy még visszajönnek.

Ezután egyre merészebb lett és a nagyvázsonyi uradalmi pénztárt vakmerő módon fényes nappal harmadmagával rabolta ki.

A hatóságok évekig tehetetlenek voltak ellene, Savanyú és számkivetett cimborái sikeresen bujkáltak a Bakony sűrűjében. Alacsony termete (mindössze 159 centiméter magas volt) sokszor segítette abban, hogy el tudott rejtőzni a legkisebb sziklahasadékokban is.

Végül a fejére kitűzött 1000 forintos vérdíj mellett a bosszúvágy segített kézre kerítésében.

Bandája egyik tagja, Magyarósi István billegi bojtár feladta őt, mert Savanyúék 1883-ban nagybátyját a henyei erdőben agyonlőtték. 1884. május 4-én a halápi csárdában, mulatozás közben fogták el. Magyarósi ide hívta a betyárokat áldomásra, és a borba erős altatót kevert. Az így elbódított betyárt már könnyen lefogták.

Az 1886-os bírósági tárgyalásán 29 bűntettel vádolták meg, köztük rablással, emberöléssel, súlyos testi sértéssel, hatóság elleni erőszakkal. A gyilkosságot nem tudták rábizonyítani, de még így is életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Ezután több mint húsz évet börtönben töltött, 1901-ig Illaván, majd 1906-ig Vácott.

Savanyú Jóska sírja a tótvázsonyi temetőben Fotó: Botfai Tibor/wikimedia

Végül gróf Csáky Károly Emánuel váci püspök kérelmére kegyelmet kapott. Kiszabadulásakor már jóval túl a hatvanon szabóműhelyt nyitott, de hamarosan öngyilkos lett, amit búcsúlevelében azzal indokolt, hogy reumája miatt kibírhatatlan fájdalmai voltak. Az orvosai szerint fájdalmai enyhítése érdekében amputálni kellett volna a lábát, ám ő a műtét elől mereven elzárkózott.

Forrás: wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában