színes szalagokkal emlékezhetünk

2021.04.10. 18:41

Ma van a Nemzeti rákellenes nap

1993. óta április 10-én a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére hazánkban rákellenes nappá választották ezt a napot. Ilyenkor a daganatos megbetegedések megelőzésére, korai felismerésére valamint az aktív közreműködésre kívánja felhívni a figyelmet.

veol.hu

Miért is kell erről egyáltalán megemlékezni? A KSH adatai alapján 1990 óta vezető halálok a rosszindulatú daganatos megbetegedések. 2019-ben összesen 32 012 nő és férfi hunyt el valamilyen rákban – hívja fel a figyelmet a Magyar Imitációs Egyesület.

Sajnos a daganatos elváltozások kezelési lehetőségei és a gyógyulási esélyei függnek attól, hogy a daganat pontosan hol alakult ki, milyen a szövettani típusa és mekkora a kiterjedése és annak növekedése. Fontos, hogy melyik szervet vagy szerveket esetleg szervrendszert érint és a különböző daganatos betegségeknek milyen gyógymódjai vannak.

A rákellenes mozgalom egyik alappillére a különböző kor- és rizikócsoportok megfelelő szűrővizsgálatok és a megelőzés, vagyis a prevenció népszerűsítése.

Ezen a napon különböző szalagok viselésével állhatunk ki egy-egy daganat típus mellett.

Például:

Narancssárga: Leukémia

Fehér: Tüdőrák

Rózsaszín: Mellrák

Világoskék: Prosztatarák

Levendula: Összes rákfajta

Sárga: Szarkóma (Kötőszövet daganata)

Fekete: Melanoma (A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló daganat, ilyen sejt az anyajegy)

Szürke: Agyrák

Sötétkék: Vastagbélrák

Zöld: Limfóma (Nyirokszövet daganata)

Emlékezzünk együtt a daganatos megbetegedésben elhunytakra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában