2021.06.14. 18:17
A hársmézes almás Mézesem lett a Balaton Fagyija
Gomolyasajtos, mogyorós és borsos marcipános fagylaltot is készítettek a mesterek az idei Balaton Fagyija versenyre, amelyet nyolcadik alkalommal hirdetett meg a Balatoni Turizmus Szövetség.
Forrás: Németh András
Fotó: NemA
Élvezettel kóstolták a Balaton fagyiját a balatonföldvári diákok a Hajózástörténeti Látogatóközpontban. – Én azt hittem, hogy almásabb – állapította meg az egyik kisdiák, aki osztálytársaival az árnyékban élvezte az ízeket.
Idén a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban készült el a nyertes jeges nyalat, amely a Mézesem fantázianevet kapta. Zselici hársméz, friss alma és karamellizált mandula adja meg a jellegét a 2021-es Balaton fagyijának, amely Somodi János cukrász keze munkáját dicséri. – Nekünk szívügyünk a Balaton, hiszen itt dolgozunk a partján, ezért minden Balaton fagyijára benevezünk. Ez egy nagyon jó megmérettetés az ember így versenykörülmények között is megtudja, milyen fagylaltot készített, hozzáteszem: a legélesebb verseny mindig a vendégekért folyik.
Somodi János kiemelte: ha a vendég visszatér, akkor volt igazán jó az elkészült fagylalt.
A zsűri június 5-én járta körbe a nevezett fagyizókat és kóstolta meg a hűsítő finomságokat. Idén 13 nevező 23 kreációja közül választották ki a legjobbat és a különdíjasokat. – Ebben az évben először szakmai különdíjat is adunk, amelyet a gyenesdiási Bringatanya Somogyi Fagylaltműhely kapta a Somogyi-Mogyi és Páhoki Pepita finomság kapta – mondta Fekete Tamás, a versenyt kiíró Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A négytagú zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hangzott el az eredményhirdetésen. – Örülök neki, hogy egyre bátrabban nyúlnak a versenyzők helyi alapanyagokhoz, ez egy jó dolog, ami erősíti a régiót – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Hozzátette: szerencsére egyre általánosabb, hogy természetes alapanyagokból kézműves termékek készülnek. Kiemelte: mindig elmondják, hogy szoros volt a verseny, de idén ez különösen igaz. Hiszen a pandémia miatt nem megrekedt az ágazat, hanem ebben az időszakban is fejlődni tudott.
A sajtos, fehérkávés és a borsos is nyerő volt
Négy különdíjat osztottak ki a Balaton Fagyija megmérettetésen, hiszen olyan sok jó kreáció született. A balatonalmádi Amaretto fagyizó meggyes gomolyasajt pirított dióval, a veszprémi Völgy fagyizó borsos marcipán fagyija is kivívta a zsűri elismerését. A balatonszemesi tökmagos fehérkávé sem hagyta hidegen a zsűri ízlelőbimbóit. – Korábban már készítettünk fehérkávé fagylaltot, de most kicsit megbolondítottuk tökmaggal – mondta a fagyit készítője Böröczky-Asztalos Ágnes. A különlegesség pedig a vendégek tetszését is elnyerte, akik már megkóstolhatták a Margaréta fagyizóban.
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
- Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben