Csütörtökön napfogyatkozás lesz! Elő a hegesztő-szemüvegeket!

Június 10-én, csütörtökön gyűrűs napfogyatkozás lesz, amelyet Veszprém megyéből is láthatunk majd, ha szemfülesek vagyunk.

Horváth Virág

Fotó: pixabay.com

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A mostani napfogyatkozás különleges, gyűrűs lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik.

És Magyarországon?

Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12:45-kor lesz, és 13:27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén: Szombathelyen a belépés 11:57-kor kezdődik, Nyíregyházán 12:12-kor.

Szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, speciális szemüveggel vagy hegesztő-szemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Mikor nézzem az eget Veszprém megyében?

Először is, ha megvan a megfelelő felszerelésünk hozzá, akkor Veszprém megyében már délelőtt 12 órakor érdemes kiheveredni egy olyan füves részre, ahonnan tisztán és zavartalanul láthatjuk a Napot. A Napfogyatkozás csúcspontja 12 óra 42 percre várható, és 13 óra 20 perckor már vége is lesz az eseménynek.

Ha pontosabban szeretné tudni, az Ön lakóhelyén mikor kezdődik a Napfogyatkozás, kattintson a lenti képre. Itt a térképen egy helyre kattintva kiírja az adott pozícióra számolt értékeket. Ügyeljünk arra, hogy az időadatokat Greenwichi időben írja ki a térkép, tehát adjunk hozzá 2 órát!

Mire számítsunk, és hogyan készüljünk rá?

Ezt a fogyatkozást szabad szemmel, napszűrő nélkül nem fogjuk látni. A nap fényességének 2-3%-os csökkenése egyáltalán nem tűnik fel, egy renyhe fátyolfelhő is sokkal észrevehetőbb változást okoz. A legutolsó, Magyarországról is megfigyelhető részleges fogyatkozás 2015. március 20-án következett be, akkor a Nap 60%-át elfedte a Hold, ez már ahhoz is elegendő volt, hogy kísérteties homályba terítse a várost.

A teljes napfogyatkozás Chilében.
Fotó: Archív

Elképesztő őrület zajlott akkor. A távcsőboltokban mindenki védőszemüveghez és napszűrő fóliához akart jutni. A megvakulástól való félelemben pedig sokan befüggönyözött otthonaikba menekültek a Nap elől, ami azért különösen érdekes, hiszen a napfogyatkozás során a Nap fényessége csak fogy, és nem növekszik. Szerencsére nagyon sokan megértették a jelenség valódi természetét, és megfelelő napszűrőkkel felszerelkezve élvezték a jelenség szépségét, vagy naptávcsővel mutatták meg a gyermekeknek a különleges eseményt.

Ekkora felbolydulásra most nem kell számítanunk, mert a jelenséget csak azok fogják tudni megpillantani, akik a megfelelő napfogyatkozás-néző felszerelésről előre gondoskodtak.

De mivel nézzük a Napot?

Amit biztosan ajánlhatunk szabadszemes megfigyelésre: a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a szaküzletekben beszerezhető hegesztőszemüvegek, DIN / OD 12-es fokozattól.

Ezeket az eszközöket érdemes előre beszerezni, mert a napfogyatkozás hetében nagyobb kereslet várható, és elfogyhatnak. Ennek hiányában a tükrös camera obscura egy tökéletes fapados lehetőség: A Nap képét egy egyszerű síktükör 1-3 cm-re letakart sarkával vetítsük ki egy távoli, lehetőség szerint 15-20 m-re levő, árnyékos házfalra. Bár a mostani fogyatkozás kismértékű lesz, a legnagyobb fedés időpontjában így is látszani fog a 15-20 cm átmérőjű kivetített kerek napképen a Hold által beharapott csorbulás.

Ezt ne próbálják ki!
Fotó: pixabay.com

Amitől viszont kifejezetten óvakodjunk, a szabad szemes házi barkács napnéző megoldások:

Például szabad szemmel, szűrő nélkül napba nézés, „hunyorgásos” technikával, napszemüveg, mindjárt három egymásra rakva, kormozott üveg, analóg film vagy diakép, CD és DVD átnézve. Ezekkel bizony szemünk épségét kockáztatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában