Érdemes az esővizet mindig összegyűjteni

A vízgazdálkodási törvény szerint az ingatlanra lehulló és ott maradó csapadékvíz a tulajdonosé. Az eső begyűjtése, majd újbóli felhasználása tehát szabályos és egyúttal környezetbarát megoldás. A növények is meghálálják, ha csapvíz helyett esővízzel öntözzük őket.

Tóth B. Zsuzsa

Az esővíz gyűjtéséhez kaphatók erre a célra készített víztárolók

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kert- és udvartulajdonosok tapasztalatból tudják, hogy tavasztól őszig szinte az öntözésre, takarításra megy el a legtöbb víz. Sokat spórolhatunk, és a környezetet is kímélhetjük, ha az esővizet nem engedjük a csatornába. Amikor sok van, gyűjtjük, amikor kevés, öntözésre használhatjuk. A legegyszerűbb a tetőről lefolyó csapadékvíz összegyűjtése, a tető anyaga azonban befolyásolja a víz minőségét. A cserép és a műanyag a legideálisabb erre a célra, mert a fémből és a betonból káros anyagok oldódhatnak ki, a bitumen pedig elszíneződést okozhat.

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja az eresz alatt vagy mellett egy hordó elhelyezése. Házilag könnyen összeköthetők, de érdemes olyat választani, amelynek az oldalán csapon vagy tömlőn keresztül leereszthető a víz. Jól néz ki, ha a nem túl szép hordó köré növényeket ültetünk, de kaphatók már tetszetősebb darabok is esővíz gyűjtésére. Ennél modernebb megoldás az edzett műanyagból speciálisan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. Ezek nagy mennyiségű vizet képesek felfogni, továbbá a télen gyűjtött csapadék is eltárolható bennük. A beépített szivattyúnak köszönhetően pedig az öntözés is egyszerű. Ideális még azért, mert így a tartály feletti területet ugyancsak kihasználhatjuk, a felszínen pedig csak egy aknafedél látszik. A beépíthető víztárolók hátránya mindössze annyi, hogy drágábbak az egyszerű hordóknál, elhelyezésük pedig időigényesebb.

Az esővíz gyűjtéséhez kaphatók erre a célra készített víztárolók Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Takarékos öntözéssel is spórolhatunk a vízzel, például ha kora reggel vagy az esti szürkületben locsolunk, így kevesebb víz párolog el. Inkább öntözzünk ritkábban, de akkor kiadós mennyiségű vízzel, hogy a gyökerekig eljusson a víz. Célszerű az ágyásokat mulccsal, kaviccsal vagy fóliával letakarni. Ez csökkenti a gyomosodást, és tovább nedvesen tartja a talajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában