Kaszával és sarlóval eredtek az elődök nyomába Szentgálon

A kihívás napja elnevezésű rendezvény Kanadából indult útjára a nagyvilágba 1982-ben.

Molnár Sándor

Tamás Attila is hagyományos kaszával teljesítette a kihívást

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Magyarországi települések 1991 óta csatlakoznak a vetélkedéshez, amelynek lényege az, hogy legalább 15 perc aktív mozgást végezzenek a résztvevők május utolsó szerdáján, ezzel is kilépve komfortzónájukból, és tegyenek valamit a saját egészségükért, illetve a közösségért. Szentgálon a Vagyok olyan legény, mint te elnevezést kapta a kihívás május utolsó hetében.

A szervezők egy remek ötlettel álltak elő a kihívás napjára. Hagyományőrzés, hagyományélesztés és kihívás céljából, rendhagyó módon akarták megmozgatni a szentgáliakat. Az akció lényege az volt, hogy a jelentkezőknek a saját portájuk környékén kellett füvet nyírniuk, vagy közterületet, árokpartot, az útszélét, járdaszegélyt rendbe tenniük. Aki igazán legény, illetve leány volt a talpán, az mindezt kézi kaszával, sarlóval tette meg úgy, ahogy annak idején tették ezt az elődeik is.

A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy a kihívás teljesítését örökítsék is meg egy-egy fotóval, és a képeket küldjék el a könyvtár címére.

Tamás Attila is hagyományos kaszával teljesítette a kihívást Fotó: Molnár Sándor/Napló

Somlai Veronika művelődésszervező, könyvtáros elmondta, hogy Weisz Elvira polgármesterrel közösen találták ki a kihívást. Egyrészt, hogy megmozgassák a falu lakóit, felelevenítsék a régi, hagyományos kaszálást, illetve, hogy szebbé tegyék a települést, hiszen az elmúlt időszak esős időjárásának köszönhetően nagyon megnőtt a fű a közterületeken. A faluban sok a zöldfelület, viszont az önkormányzat emberi erőforrásai szűkösek, ezért a lakosság segítségére is szükség van ahhoz, hogy szép, rendezett legyen a falu. Ha mindenki odafigyel a maga szűk környezetében erre, akkor közösen sikerülhet megoldani ezt a feladatot.

A felhíváshoz sokan csatlakoztak. A többség fűnyírót vagy elektromos fűkaszát ragadott, és azzal végezte a munkát. Hagyományos kaszát csak néhányan vettek a kezükbe, főleg az idősebb korosztály tagjai „nosztalgiáztak” egy kicsit. A jó hír az, hogy a faluban látható eredménye lett a rendhagyó testmozgásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában