Megszépült a Miklád-tó tanösvénye

Újra biztosított a Miklád-tó lefolyása, miután a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai megtisztították a tó zsilipjét a felhalmozódott törmeléktől.

B. Virág Rita

Újra látogatható a Miklád-tó és tanösvénye

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

Az igazgatóságtól megtudtuk, a Veszprémi-fennsík és a Papod hegylábi dolomitkopárja közé ékelődik egy mély fekvésű – a törvény erejétől fogva védett – lápterület. Ez a gyulafirátóti Miklád lápja, ahol élőhelyvédelmi és terület-helyreállítási munkákat végzett el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, miután bejelentést kapott arról, hogy a tó térségében magasabb a vízszint a megszokottnál.

Újra látogatható a Miklád-tó és tanösvénye Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

A szakemberek megtisztították a területet, főleg a felhalmozódott törmelék okozott gondot, a zsilip eltömődött, a lefolyás nem volt biztosított. Ezenkívül a töltésrendszer területét lekaszálták, és újra járhatóvá tették a tanösvényt, amelynek segítségével a természetes és természetközeli élőhelyeknek a tavaszi élővilágát ismerhetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában