Utazás kutyával a nyári vakáción

A kutyatartás nagy divat, azonban a nyári vakáció elérkeztével felmerül a kérdés, hogy kedvencünket itthon hagyjuk, vagy magunkkal vigyük. Egyre többen az utóbbi mellett döntenek, ennek megfelelően hazánkban és külföldön is nő a kutyabarát éttermek, strandok, szálláshelyek száma.

Tóth B. Zsuzsa

Fotós: Shutterstock

Sokan csak szőrös gyereknek, vagy unokapótlónak becézik tréfásan a kutyát, amely valóban családtagként él köztünk szerencsés esetben. Sőt, már a nyaralásra is jöhet velünk, ha körültekintően szervezzük a vakációt. Amikor a szállást szervezzük, keressünk állatbarát helyet.

Utazás előtt figyeljünk oda rá, hogy megkapja a szükséges oltásait, külföldi utazás esetén az állatorvosnál útlevelet kell készíttetnünk számára. Vigyük magunkkal az esetleges gyógyszereit, kedvenc kutyaágyát, játékait, tartalék pórázt, elég eledelt. Gondoskodjunk a kullancs elleni védelemről, legyen nálunk ivóvíz és tálka a kutyának. Ha korábban nem autózott, vigyük el elsőként tesztútra, rövidebb távokra. Nézzük meg, hogyan reagál a gépkocsiban való utazásra, adjunk időt, hogy megszokja azt.

A szabályok szerint poggyásznak minősül a kutya, ezért rögzíteni kell. Vagy speciális biztonsági övvel utazhat az ülésen, vagy boxban. Ügyeljünk rá, hogy a kutya ne legyen rosszul út közben, és ne tűzzön rá a nap, legyen nálunk ablakra tehető árnyékoló. Ha egy néhány órás úton nem tud nyugodt maradni, akkor a hosszabbat sem tűri majd jól. Megfontolandó, hogy itthon hagyjuk-e, családtagra, barátra bízzuk, vagy kutyapanzióba visszük. Amennyiben senki nincs, aki vigyázna rá, az állatorvostól kérhetünk olyan tablettát, amely megkönnyíti a kutya számára az utazás elviselését.

Ha kutyával megyünk nyaralni, gondosan készüljünk fel a vakációra, hogy ne érhessen bennünket
meglepetés Fotó: Shutterstock

Az ismeretlen környezet még így is okozhat majd nehézségeket, a szálláshelyre érkezve néhány óráig még ne hagyjuk magára a kutyát, a családból valaki mindig legyen vele. Járjuk be vele a helyet, pihenjünk le, és ha már megnyugodott, akkor hagyhatjuk egyedül pár órára a hűvös szálláson. A gépkocsiban ne hagyjuk ott, a melegebb napokon lehúzott ablakokkal is veszélyes kedvencünket az álló autóban hagynunk, mert a jármű percek alatt felmelegedhet, és bundás barátunk hőgutát kaphat, sőt, akár el is pusztulhat. Vagy maradjon valaki vele a parkolóban, vagy vigyük magunkkal, ahova lehet. Napközben csak árnyékban legyünk vele, ha hőség van, inkább kora reggel és este sétáljunk nagyokat, nehogy hőgutát kapjon, vagy megégjen az aszfalton a tappancsa.

Ha vízpartra utazunk, ahol a kutya is fürödhet, legyen neki külön törülközője és mentőmellénye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában