kiállítás a város szélén

2021.06.18. 17:30

XXL-es tarantulák a veszprémi parkolóban – A tulajdonost már marta meg madárpók

A novemberi bezárás óta nemcsak az utazó madárpók- és rovarkiállítás munkatársai, hanem – mint kiderült – a látogatók is nagyon várták már, hogy újra találkozhassanak.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A járványhelyzet előtt, amikor még folyamatosan utazott a kiállítás, nem volt ekkora az érdeklődés, mint most. Az expó a tavalyi évben csak három hónapot működhetett, míg idén három hete járják újra az országot, és Veszprém a harmadik város, ahol ismét láthatják az érdeklődők a tarantulákat, és az élő vagy preparált rovarokat.

Németh József egy nyugodt hétéves nőstényt mutatott meg a látogatóknak Fotó: Molnár Sándor/Napló

Németh József tulajdonos elmondta, hogy folyamatosan bővül a kiállítás anyaga. Igaz, nehezebb lett a beszerzés, mert a járványhelyzet miatt elmaradtak a börzék. József szerint az XXL-es, nőstény madárpókok a legnépszerűbbek a kiállításon, illetve az ágakra szabadon kitett botsáskákra is sokan rácsodálkoznak, már ha észreveszik őket, de kedveltek az óriás bogarak és lepkék is.

Ottjártamkor az érdeklődő szülők, nagyszülők és a sok gyerek kíváncsian járta végig a terráriumokat, hogy bekukucskáljanak, vajon mit rejt a következő tárló, de az igazi élményt mégiscsak az jelentette, amikor Németh József megjelent a sátor közepén egy tarantulával a kezében. Rögtön körbevették őt a látogatók, és jelentkezőkben sem volt hiány, hogy a bátrabbak kézbe vegyék a méretes madárpókot. A tulajdonos elmondta, hogy egy nyugodt, hétéves nőstény tarantula a bemutatók főszereplője.

József azt vette észre az évek során, hogy 10 éves korig a lányok mindig bevállalósabbak, és bátran kézbe veszik a tarantulát, de mivel ilyen lehetőség ritkán adódik az életben, ezért mindig akad jelentkező az idősebb korosztályokból is.

Az egyik látogató, Zoltán korábban „hangyászott”, a párja pedig lepkéket és sáskákat tart, ezért a kíváncsiság hozta el őket a kiállításra. A fiatalember ahhoz már hozzászokott, hogy valami mászkáljon a karján, de izgalmasnak találta a közvetlen találkozást a madárpókkal, mert azt még sosem tartott a kezében. A 10 éves Kornél a bátyja után maga is kezébe vette a méretes pókot, amely csikizte egy kicsit a tenyerét, és egy picit félt, hogy „megcsípi”, de biztosan büszkén mutogatja majd az anyukája által készített fényképet a barátainak a bátor tettéről.

A 10 éves Kornél egy kicsit tartott tőle, hogy esetleg megcsípi a méretes pók Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiderült az is, hogy háromszor marta már meg madárpók a tulajdonost, de mindhárom esetben a saját hibájából. Egyik alkalommal véletlenül összekeverte a terráriumokat, és a ránézésre egyforma pókok közül nem a bemutatóra szánt, kézhez szoktatott szelíd példányt, hanem egy agresszívebb madárpókot vett ki, amelynek fél óra után elege lett a bemutatóból. Máskor az egyik vendég vélte úgy, hogy nem él az egyik tarantula, amely egy erős, darázscsípésszerű marással adott életjelet magáról.

Az XXL-es méretű madárpókokat és a rovarkiállítást június 20-áig láthatják az érdeklődők a városszéli hipermarket parkolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában