A 92 éves tanítónőt köszöntötték Kemenesszentpéteren

Szentmisével, pedagógusköszöntéssel, néptáncbemutatóval és vurstlival ünnepelték a búcsút Péter és Pál napja alkalmából.

Laskovics Márió

Gyarmati Józsefnének Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át a kormány díszoklevelét

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az ünnepi misét celebráló Budai Zoltán plébános úgy fogalmazott, a pedagógus ma az a rabszolga, aki a céljukhoz vezeti az embereket. Szentbeszédében a helyi katolikus templom két védőszentjének, Szent Péternek és Szent Pálnak az életét idézte fel, valamint szólt Szent László királyunkról is.

– A Jóisten nem az alkalmasakat választja ki egy feladatra, hanem a gyarló embereket teszi alkalmassá arra, hogy nekik feladatot, küldetést és elhivatottságot adjon – emelte ki a hitben példamutató és a meg­győződésükért a konfrontációt is vállaló védőszentek kapcsán.

Az önkormányzat nevében Törekiné Takács Beáta polgármester köszöntötte a megjelenteket, és ismertette Gyarmati Józsefné életútját: Nagy Mária Anna 1929-ben Kemenesszentpéteren született. Szülei jól menő mészáros, hentes, kocsmáros, vendéglős házaspár voltak három gyermekkel. A dolgos családot burzsujnak minősítették az akkori rendszerben, elvették birtokukat, s nemsokára meg is haltak a szülők. Nagy Mária Anna az elemi iskolát helyben végezte, majd a pápai Ranolder-intézetben a polgári iskolát és a tanítóképzőt. 1948-ban szerezte meg tanítói oklevelét kitüntetéssel. 1949-ben házasságot kötött a szintén pedagógus Gyarmati Józseffel. Vallásos meggyőződésük miatt a rendszerváltásig figyelték őket. Öt gyermekük, nyolc unokájuk és hét dédunokájuk született. Mária néni hívő katolikus szellemben nevelte mind őket, mind tanítványait.

Szakkörei jó színterek voltak a tanulók ismereteinek bővítésére, csiszolására. Különösen ügyelt a nemzeti hagyományok életben tartására, a zene és a néptánc szeretetére. 1984-ben ment nyugdíjba, részt vállalt az újrainduló hitoktatásban. 2021-ben a község díszpolgárává választották.

Gyarmati Józsefnének Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át a kormány díszoklevelét
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Gyarmati Józsefnének Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át a díszoklevelet. Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója, a falu szülötte beszédében úgy fogalmazott, a nevelés felelősségteljes, sokszor kétségbeejtő, mégis gyönyörűségtel­jes feladat.

– Életre szólóan azon tanárok hagynak nyomot bennünk, akik a tanításon túl az igazságokat vésték belénk. Követendő példaként mindig bennünk marad néhány pedagógus önzetlensége, embersége, őszintesége, becsületessége, bölcsessége, harmóniája az őt körülvevő világgal. Akik életük példájával oktattak arra, hogy világosan látó, szabad gondolkodású, akaraterős és kötelességtudó emberekké váljunk. Megtanították, hogy másokért is élünk, a szeretetben lehet kiteljesedni – mondta az igazgató.

Helyi gyermekek versekkel, Császár Sándor kántor Németh-Vékes Erzsébet zongorakíséretével áriákkal, a helyi Bíborvirág Tánccsoport néptánccal működött közre, majd vurstli várta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában