Hagyományt teremtenének

2021.07.17. 15:30

Anekdotákkal idézték fel a múltat a balatonfüredi sétán

Könnyed, borkóstolóval egybekötött időutazáson tekintettek vissza az ötven évvel ezelőtti várossá nyilvánításra Balatonfüreden, a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon a közelmúltban.

Kovács Erika

A kánikula ellenére is szépszámú érdeklődő vállalkozott a különleges tóparti időutazásra

Forrás: Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

Fotó: Fritz Bela

A rendezvényt a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és Fülöp Júlia idegenvezető szervezte meg az alkalomhoz illő, a 70-es éveket idéző, retró hangulatban. Júlia nemcsak a ruhájával, hanem a sétára készült frizurájával is megteremtette a korabeli hangulatot.

Szép számmal gyülekeztek az érdeklődők a forró nyárban a páratlan szépségű Vaszary-villa kertjében, ahonnan elindult a különleges séta Balatonfüreden. A résztvevők közül többen még az indulás előtt megtekintették a jubileumi alkalomra összeállított Füred 50 című kiállítást, mely az elmúlt öt évtized emlékezetes pillanatait, eseményeit idézi fel egyebek mellett fotókon, különféle felvételeken, korabeli plakátokon.

Fülöp Júlia idegenvezető korhű frizurával és ruhában Fotó: Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

Így aztán a látottak kellő hangulatot teremtettek a sétához, melyen a résztvevők utánajártak, illetve régi helyszíneken idézték fel azt, hogyan változott meg a falu, majd a nagyközség élete a várossá nyilvánításkor, illetve a következő évtizedekben. Így felkeresték az ötven éve épült létesítményeket, majd nosztalgikus hangulatban elevenítették fel az újonnan megalakult város mindennapjait, életét. A történések és az emlékek hiteles felelevenítésében meghatározó szerepe volt a témában otthonosan mozgó, Takács Miklós vezette Balatonfüredi Helytörténeti Egyesületnek, ahonnan többen is részt vettek a városi sétán.

Az időutazást a szervezők nagyon komolyan gondolták, már előre kihirdették, hogy aki velük tart, lehetőleg vegyen fel olyan ruhát, melyet a 70-es években viseltek, és akkor divatos volt. Ezeket a holmikat többen is szívesen magukra öltötték, és az emberek elmondták: saját, illetve ismerőseik, rokonaik szekrényeit kutatták át egy-egy korabeli menő cuccért.

Trabantokkal szállították a vendégeket a két hotel között Fotó: Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

A retró sétán a különleges meglepetés sem maradt el, a kezdeti gyaloglás után – amit a nagy hőség ellenére mindenki hősiesen teljesített – korabeli hangulatot idéző Trabantokkal szállították a vendégeket Balatonfüred akkori két ikonikus szállodája, a – mai nevén – Danubius Hotel Marina és Danubius Hotel Annabella között, ahogy annak idején közlekedtek az emberek. A szállodák alkalmazottai nagy örömmel fogadták a különleges séta résztvevőit, és mindenben segítették a programot. A vidám hangulatról, a felfrissülésről több helyszínen a füredi és környékbeli borászok is gondoskodtak, akik kellemesen hűs, finom nedűiket kínálták a résztvevőknek, a hazai és külföldi érdeklődőknek.

Fülöp Júlia, a több nyelven beszélő idegenvezető elmondta, hogy hagyományteremtő, illetve sorozatindító szándékkal álmodták meg a tematikus, retró hangulatú város- néző programot, mellyel terveik szerint egész évben meglepik az embereket. Ezzel kapcsolódnak a Füred 50 című kiállításhoz, az öt évtizedes várost ünneplő eseménysorozathoz.

A séta résztvevői a Széchenyi utca, a Baricska csárda, a legendás Tagore sétány és az említett szállodák érintésével minden helyszínen felidézték a múltat, így az egykori orosz katonatiszti laktanya életét, a kikötőben emlékeztek a hangárokra, valamint a Tagore sétány nagy viharaira. Nosztalgiáztak a Halászkertnél, a Baricska dűlő és csárda szomszédságában. Kitűnő helyszínt és lenyűgöző panorámát nyújtott a Danubius Hotel Marina és a Danubius Hotel Annabella tetőtéri terasza, ahol a megjelentek visszatekintettek a szabadtéri színpad, a vasútállomás, a buszpályaudvar, illetve a kemping korabeli életére. Valamennyi működött már a 70-es években, és azóta is szervesen hozzátartoznak a város életéhez.

A résztvevők számos érdekességet tudhattak meg a Ta- gore sétányról, az emlékfákról és az ötvenéves páfrányfenyőről, mely a Danubius Hotel Annabella parkjában díszlik. Mindemellett megkeresték a séta alkalmával a Brázay-birtok, illetve -villa helyét, és természetesen nem hiányoztak a jóízű fürdőhelyi történetek sem, melyekkel felidézték az egykori Esterházy-telep és a strand történetét, illetve a család balatonfüredi kötődését is.

A vendégeknek nagyon tetszett a különleges hangulatú, múltidéző séta. Csizmazia Darab József és felesége, Cs. Radnai Katalin azt mondta: a korabeli helyszíneket felkeresve lehet igazán alaposan megismerni egy település életét, Balatonfüredet, a szőlő és bor városát. Örömükre szolgált, hogy sok információt hallottak a 70-es évek kikötőjéről, az akkori vitorlás- életről, elnyerte tetszésüket múlt és jelen tökéletes harmóniája, az andalgás a Zákonyi sétányon, érdekesnek tartották a Makovecz Imre építész által tervezett Halászkert éttermet, illetve a sétát a ma is impozáns Marina és Annabella szállodáig, ahol annak idején Anna-bálokat is szerveztek.

A séta résztvevőit lenyűgözte a balatoni panoráma, a naplemente, a szőlőültetvények, miközben kitűnő borokat kóstolhattak meg, és óriási élményt jelentett számukra a Trabantokkal történő közlekedés is. A sétán tudták meg, hogy 1972. május 19-én tornádó pusztította el a híres platánsort, és a helyükre ültetett fák ma már terebélyesek és csaknem ötvenévesek.

Séta közben jólesett a pihenés és egy-egy pohár helyi bor Fotó: Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

Sz. Czajlik Anna és Szabó Lóránt, akik máskor is szívesen vesznek részt hasonló sétán, sok mindent megtudtak az elmúlt évtizedekről, majd egyebek mellett kiemelték a kitűnő retró hangulatot, a borvidék, illetve a pincészetek bemutatkozását, a balatoni borokról szóló történeteket.

Fritz Monika és Fritz Béla, a Balatonfüreden élő német házaspár jókedvűen beszélt arról, hogy éppen a várossá nyilvánítás utáni első évben, 1972-ben jártak először Füreden. A sétán jó érzéssel idézték fel akkori emlékeiket, így a szálloda bárjában töltött éjszakákat, a táncos esteket, a show-műsorokat, a Helka hajó diszkóit, szívesen emlékeztek a környékbeli csárdákban eltöltött estékre balatoni borral, cigányzenével és folklórelőadásokkal.

Kellemes meglepetést jelentett nekik a trabantozás, mely nagyszerű élményt adott, és a német pár is elismeréssel beszélt a tartalmas, információkban bővelkedő sétáról, a lenyűgöző balatoni panorámáról, valamint a kitűnő helybeli pincészetekről, illetve borokról, Balatonfüred kiemelkedő adottságairól, idegenforgalmáról.

A kánikula ellenére is szépszámú érdeklődő vállalkozott a különleges tóparti időutazásra Fotó: Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

Apor Gabriellát a séta és az elhangzott történetek visszarepítették a múltba, ami különleges érzést, páratlan élményt nyújtott számára. Örömmel vettek részt a sétán a borászok is – Baloghné Király Mónika, Varga András és Gyukli Gyula –, akik bemutatták a környék kitűnő nedűit, illetve zászlós borait. Gyukli Gyula felidézte, hogy annak idején dolgozott a Marina szállodában, de a hotel teraszára most először jutott ki, ahonnan a többiekkel együtt megcsodálta az egyedülálló balatoni panorámát a páratlan szépségű szőlőültetvényekkel együtt, melyekre különösen büszkén tekintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában