Levendulát szedtek – Integráció és életvezetés-foglalkozás Ajkán

Generációk együttműködése és az integráció szép példája az Egészségügyi Nyugdíjas Klub és a Molnár Gábor Műhely Alapítvány évtizede tartó kiváló együttműködése, amelynek keretében a napokban ismét találkoztak a két társaság tagjai.

Tisler Anna

Ajka, 2021. 07. 15.

Fotó: Gyarmati László

A megváltozott munkaképességűeket és fogyatékossággal élőket foglalkoztató alapítvány padragkúti telephelyén együtt szedték a levendulát, morzsolták a virágot, majd készítették a szörpöt.

Szabó Marianna, az intézmény rehabilitációs gazdasági tanácsadója kérdésünkre elmondta, az integráció miatt fontos, hogy civil szervezetekkel tartsák a kapcsolatot. A fiatalabb és középkorosztályhoz tartozó foglalkoztatottak sok tapasztalatot szereznek az idősebbektől. A közös munka során beszélgetnek, tanácsokat adnak egymásnak, kinyílik előttük a világ.

Németh Zsuzsa, az Egészségügyi Nyugdíjas Klub vezetője a Naplónak nyilatkozva kiemelte, hogy a kapcsolatuk több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Karácsony előtt meglátogatják az intézményt, és a szeptemberi esélyegyenlőségi nap lebonyolításában is segítenek.

A levendula egy részének feldolgozása során szörpöt készítenek
Fotó: Gyarmati László

Levendulát másodszor szedtek és dolgoztak fel közösen. A munka során mindenki olyan feladatot kapott, amelyet szívesen végez, hogy jókedvűen teljen a nap és mindenki sikerélményhez jusson. Az alapítvány telephelyén az épület előtti nagy kertben terem a levendula, amelyet évekkel ezelőtt egy hátrányos helyzetű nőket segítő program keretében kaptak. A levendulát leszedték, majd az egyik teremben a virágokat lemorzsolták, megmosták, majd felforralták a cukorból, citromsavból és citromkarikákból álló levet, amellyel leforrázták a virágokat. Néhány napig állva hagyják, majd leszűrik és fogyasztják. A virág másik részét megszárítják, és teát készítenek abból.

Szabó Marianna hozzátette, az életmód-foglalkozás része a főzés, a szörpkészítés. Tartósítószert nem használnak, ugyanis az egészséges táplálkozásra nevelik a foglalkoztatottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában