Medve járhatott a Balaton-felvidéken? Válaszolt a nemzetipark-igazgatóság

Az utóbbi napokban bejárta a sajtót a hír, miszerint egy túrázó Balatonhenye felé, a Fekete-hegyen medvetalpnyomokat talált az erdészeti úton.

Forrás: pixabay

Mint blogján írja, „eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon, illetve ebben az esetben a Dunán keresztül idáig egy medve sem”.

A nyomokról fotókat is készített, amelyeket több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézetett a biztonság kedvéért. Végül arra a következtetésre jutott, hogy egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó, így különösen fontos, hogy kellően készüljön fel minden túrázó!

A hírre reagált a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága is. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Mint közleményükben írják, az igazgatóság kollégái bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal (erdész, vadász, állattartó) is.

Munkatársaik az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg.

A vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltak változást, a területen található vadkameráik nem rögzítettek medvére utaló képeket. A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújt kedvező életkörülményeket a medvék számára.

Ugyanakkor kérnek mindenkit, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 457-9119 számot hívja, illetve a honlapjukon található elérhetőségeken jelezzen, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában