Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk: használhatjuk a toalettet a buszokon?

Lapunkat kereste meg annak kapcsán egyik olvasónk, hogy nem nyitotta ki neki az illemhelyet a sofőr a buszon. A témáról a Volán­buszt kérdeztük.

Juhász-Léhi István

Forrás: Illusztráció

Arról érdeklődtünk a személyszállító társaságnál, hogy ha van WC, miért nem használható? Ha használható, akkor milyen járatokon (például külföld is)? Milyen előírásoknak kell megfelelnie ennek kapcsán a társaságnak? Hány buszon van toalett? Az idősek, gyerekek miatt van-e lehetőségük megállni útközben?

„Általánosságban elmondható, hogy a takarítási és tartály­ürítési feladatok teljesítésének nehézségeire tekintettel fedélzeti mosdószolgáltatás csak nemzetközi és egyes kiemelt országos járatokon érhető el” – írta a Naplónak válaszában a Volánbusz. „A fedélzeti mellékhelyiség biztosításának kötelezettségét sem jogszabály, sem a helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződés nem írja elő társaságunk részére. Menetrendtervező munkatársaink a hosszabb utazási idejű, belföldi helyközi járatok esetében 10-35 perces állomási várakozási időt terveznek a menetrendbe. Nagyobb buszállomásokon jellemzően öt-tíz percet, kimondottan nagy távolság esetén akár többször és hosszabb ideig (akár 35 percig) is állnak a járművek. Ezen idő alatt az utasoknak lehetőségük van a busz elhagyására és az állomási mellékhelyiség felkeresésére”.

„Amennyiben a menetrendben jelzett megállóhelyi tartózkodásokon kívül válik szükségessé mosdó használata, autóbuszvezetőink igyekeznek az utasok kényelmét, biztonságát és a menetidő tartását egyaránt figyelembe vevő megoldást találni” – tudatta lapunkkal a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában