A gyümölcsök királynőjének tartják a szőlőt

Néhány nap múlva már érnek az első, korai csemegeszőlőfajták, a gyümölcs számos pozitív élettani hatással bír szervezetünkre.

Tóth B. Zsuzsa

Hamarosan érik a szőlő, ameddig csak lehet, fogyasszuk rendszeresen, mert nagyon egészséges

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. Éder Katalin die­tetikus szerint a legrégebben termesztett kultúrnövényeink közé tartozik a venyigeszárú, kacsokkal kapaszkodó kúszó cserje.

Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utóérő. Minél mélyebb, sötétebb árnyalatú a szőlő, annál értékesebb. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, a szabadgyökök elleni harcban. A nyár végén, ősszel érő gyümölcs kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása ugyancsak kiváló. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A szőlő borkősav sói enyhe has- és vizelethajtók, ezzel eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat. A nagy mennyiségben fogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti.

Ajánlható még fizikai gyengeség, reuma, lábadozás, székrekedés, aranyér esetén is. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat (B1-, B2- és kevés C-vitamint), valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Jó káliumforrás, kalcium, magnézium van benne. Emellett az egészség apró őrei, a fitovegyületek is megtalálhatók a gyümölcsben. Fontos megemlíteni a rezveratrolt, amely főleg a vörös szőlő héjában található. Ez antibiotikum, amelyet a növény saját védelmére termel, ezért a szőlő fogyasztásával a szervezetünket is felvértezzük vele.

A rezveratrol erős antioxidáns, gátolja a káros folyamatokat, értágító, pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer működését. Emellett a szőlő héjának magas a rost-, cellulóz- és pektintartalma, amely elősegíti a jó emésztést.

Hamarosan érik a szőlő, ameddig csak lehet, fogyasszuk rendszeresen, mert nagyon egészséges
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szőlőmag őrleménye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ennek köszönhetően kiemelkedő gyulladásellenes hatással bír, azonban házilag nem tudjuk ezt előállí- tani. Csak a finom szemcséjű mikroőrleményből tudnak a hasznos anyagok felszívódni.

A szőlőben jelentős a szénhidrát, tíz dekában 18-22 gramm a szőlő- és gyümölcscukor, ezek könnyen szívódnak fel, a szervezetnek emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltatnak. Gyorsan pótolják az energiát, így a szőlő remek izomregeneráló táplálék. A glikémiás indexe magas, 70–90 százalék közötti, tehát gyorsan emeli a vércukorszintet – erre tekintettel kell lenniük a cukorbetegeknek. A szőlő jól tárolható, pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket nyújthat.

A szőlőből készíthetünk gyümölcslevet, lekvárt, salátát, kiváló az édességekhez, illetve aszalhatjuk is. Apró magvaiból értékes, finom olaj nyerhető, amely többszörösen gazdag telítetlen zsírsavakban, és ezzel érvédő hatású. A népgyógyászat a visszeres lábakra, a látás javítására ugyancsak ajánlja a szőlőt. A gyümölcsben többfajta gyulladáscsökkentő polifenol van, ezek fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mivel többféle vírust inaktiválnak. A vörös szőlőben található tannin az arra érzékenyeknél migrént válthat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában