XXII. Bakonyi Betyárnapok

2021.08.10. 14:00

Bográcsos erőpróbával indult a kétnapos hagyományőrző program

A XXII. Bakonyi Betyárnapok gazdag kulturális programkínálattal várta az érdeklődőket kisasszony havának első hétvégéjén Zircen, az Alkotmány utcai rendezvényterületen a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB előkészítő-szervező munkájának köszönhetően.

Kelemen Gábor

A felvonulás elmaradt, de a lovasok bemutatója nagy sikert aratott a rendezvényterületen

Fotó: Kelemen Gábor

A közönséget Csizmadia Géza főbetyár – aki nélkül már szinte nincsenek betyárnapok a Bakony szívében – köszöntötte, a rendezvényt pedig Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője, a XXII. Bakonyi Betyárnapok fővédnöke nyitotta meg.

Csizmadia Géza és Kovács Zoltán tűzrőlpattant menyecskék kíséretében Fotó: Kelemen Gábor

– Legyen szerencsénk, hogy többé ne maradjon el egy ilyen nívós rendezvény, hanem élvezhessük mindig ezen a területen a Bakonyi Betyárnapok ízeit, hangulatát, koncertjeit és egymás barátságát – mondta a tiszteletbeli betyárrá avanzsált honatya, utalva arra, hogy tavaly a járványhelyzet miatt Zirc legnagyobb rendezvényét sem lehetett megtartani.

Immár hagyományosan a Bográcsos erőpróbával kezdődött a kétnapos program, tíz csapat mérte össze tudását az ételfőző fesztiválon, a legjobbak díjazásban is részesültek.

A felvonulás elmaradt, de a lovasok bemutatója nagy sikert aratott a rendezvényterületen Fotó: Kelemen Gábor

Állategészségügyi okok mi­att idén elmaradt a lovas felvonulás a 82-es főúton, de gólyalábasok, lovasok, zászlóforgatók gondoskodtak arról, hogy látványos produkcióból idén se legyen hiány, pattogtak az ostorok, és eldördültek a betyárpuskák is a kisvárosi pusztán.

Mindkét napon színpadi előadások, koncertek hosszú sora szórakoztatta a közönséget, mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Felléptek a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület növendékei, bakonyi népzenészek, néptáncosok adtak hagyományőrző műsort, a Kelevezék népi hangszereikkel kalauzolták a közönséget a betyárok világába. A hangulatot a Brass­Dance, a Varnyú Country zenekar, a Bordó Sárkány és a Füred Dixieland Band fokozta. A rendezvény sztárfellépője volt a magyar mulatóskirály, Bódi Guszti és felesége, Margó, a Parno Graszt, Oláh Gergő és a „betyárjó buliért” felelős Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Ezúttal is megnyílt a Bakonyi Ízek Utcája, a Mesterségek Utcája és a Kézműves Liget. Gyermekprogramok, mesterségbemutatók, népi élet­mód- és hangszerbemutató színesítette a programot, volt fotósszínház, csúzlizda, a Guzsalyas Egyesület Pásztortanyáján előadást hallhattunk a cifraszűrről, a Veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonákat toborzott a „hadiállomásán”.

A sportkedvelők a Zirc–Dudar öregfiúk labdarúgó-mérkőzést tekinthették meg, és ezúttal is lehetőség nyílt véradásra a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének szervezésében, közel harmincan nyújtották segítő kezüket a fehér sátorban.

A támogatóknak köszönhetően értékes nyeremények találtak gazdára a tombolasorsoláson, és tovább gyarapodott a Csárdabéli Szépasszonyok, illetve a Bakonyi Betyárok népes tábora.

A Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület fiataljai is színpadra léptek Fotó: Kelemen Gábor

A zirci önkormányzat kiemelt rendezvénye a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a hungarikumbizottság, a Nemzeti Kulturális Alap pályázataival, sok-sok partner támogatásával, önkéntesek és civil szervezetek együttműködésével valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában