Fogyatékkal élők részvételével szervezett sportnapokat a veszprémi egyesület

Örvendetesen sok nyugdíjaskorú vett részt a júliusban zárult sportnapokon, amelynek a házigazdája a Veszprémi Rendőr Sportegyesület volt.

Mátételki András

Lakatos István szerint aki sportol, sokkal jobban terhelhető – talán ez lehet a hosszú élet egyik titka

Fotó: Mátételki András/Napló

A szervezet elnöke, Lakatos István nyugállományú rendőr alezredes az előzményekről elmondta, hogy a 117 szakosztályt, hatezer tagot soraiban tudó Magyar Rendészeti Sportszövetség (MRS) pályázati forrásból rendezte meg a Mozgásban az erő elnevezésű szabadidős programot. A Veszprémi Rendőr Sportegyesület Várpalotán, Ajkán, illetve Veszprémben és Devecserben kétszer tartott közel ötezer embernek sportnapot.

– A programsorozat még 2018 őszén kezdődött a megyeszékhelyen, ahol csatlakoztunk az autómentes naphoz. Jellemzően Ajkán, Várpalotán és Devecserben a helyi rendezvényekhez kapcsolódtunk. Külön értesítettük a térség nyugdíjasklubjait, hogy szívesen látjuk tagjaikat, ugyanis a rendszeres mozgást sosem késő elkezdeni.

Lakatos István elmondta, ezekre a rendezvényekre az MRS-től kaptak különböző sporteszközöket, mint például pingpongasztalt, hordozható erősítőgépeket, illetve tizenöt kisebb sátrat asztalokkal, padokkal, ugyanis 10–15 állomást állítottak fel, ahol ki lehetett próbálni a különböző sporteszközöket. Nem véletlen, hogy egy-egy alkalommal több mint ezren vettek részt, próbára téve képességeiket, ugyanis, sok egyéb ajándék mellett, a fődíj egy értékes kerékpár volt. A pályázatban kikötötték, hogy a résztvevők tíz százaléka fogyatékkal élő embertársunk legyen. Az érzékenyítés jegyében volt olyan versenyszám, amikor kerekes­székből kellett kosárra dobni.

Devecserben megtartották a hagyományos rendőr-roma focitalálkozót. Ugyanitt fellépett a helyi szenior tánccsoport, amelynek tagjai bevonták előadásukba a jelenlevőket. A színpadokon aerobik- és zumbaoktatók is alaposan megmozgatták a közönséget.

– Tisztában voltunk azzal, hogy a felnőtteket csak úgy tudjuk kicsábítani a sportnapokra, ha a gyerekeiknek is színes programot kínálunk. Ezért állítottunk fel légvárat, volt arcfestés, kézművesfoglalkozás is a sok játék mellett. Jó volt látni, amikor a nagyszülők együtt versengtek az unokáikkal – egymásnak mutattak példát a sportos életről. Sikerült megnyernünk egy-egy ismert arcot, így például a sportban kiváló teljesítményt nyújtó személyiségeket, akik példaképei lehetnek a következő nemzedéknek. Közöttük volt egykori kolléganőm, a 72 éves Csanádiné Tóth Magdolna szenior úszó, aki nemzetközi szinten jegyzett, többszörös világbajnok, tíz országos csúcs tartója. Ő a sport fontosságáról és az élményeiről beszélt. Mások a helyes táplálkozásról, vagy éppen a kutyával való terápiás foglalkozásokról tartottak érdekfeszítő előadást. Bemutatkozott az a fővárosi cég is (Főkefe), amelynek fogyatékkal élő alkalmazottjai foci- és kézilabdákat varrtak össze. Minden városban más jellegű volt a program, így aki végigkísért bennünket, sosem unatkozott. Mindig talált magának valami újszerűt.

Lakatos István szerint aki sportol, sokkal jobban terhelhető – talán ez lehet a hosszú élet egyik titka Fotó: Mátételki András/Napló

A zárórendezvényt – júliusban – szép számú nyugdíjas előtt a megyei főkapitányságon tartották, ahol Szóka Orsolya egészségfejlesztő és testnevelő tanár tartott előadást a népbetegségek és a táplálkozás összefüggéséről, valamint a helyes életmódról.

– A sport fontosságára akkor döbbentem rá, amikor 39 évesen hazafelé tartva az enyhe emelkedőn kapkodva szedtem a levegőt – mesélte végezetül a 60 éves Lakatos István, aki ezután tért vissza ifjúkori sportjához, a judóhoz közelálló harcművészethez, a ninjutsuhoz. Ez a komplex harcművészet képessé teszi az embert arra, hogy a tudatos gondolkodás mellett figyeljen és hallgasson a megérzéseire is.

Ma már tízdanos mesterként különböző korosztályoknak tart hetente kétszer edzést.

– Ha valaki meg akarja őrizni jó fizikai állapotát, netán fejlesztené, szükséges, hogy valamit sportoljon. Persze amatőr szinten, képességeit figyelembe véve. Ha jó az erőállapotunk, többet bírunk. Ezzel kimozdítjuk magunkat a mindennapi monotóniából, rutinszerű cselekedeteink sorából. Már akkor kezd átállni az agyunk, amikor belépünk az öltözőbe, majd a tornaterembe vagy az uszodába. Edzés közben nem a mindennapi gondok terhelik az agyunkat, mert már a mozgásra figyelünk, ami kikapcsol. Aki sportol, jobban terhelhető akár fizikailag, akár szellemileg – talán ez is lehet a hosszú élet titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában