Háromszor futotta le a New York Maratont a fűzfői sportolónő

Varjúné Cseh Beáta eddig háromszor futotta le a New York Maratont, és ősszel készül a negyedikre, reméli, hogy semmi nem jön közbe.

Szendi Péter

Varjúné Cseh Beáta nyolc hónap alatt készült fel az első maratonjára, idén ősszel a negyediket is teljesítené

Forrás: VN-archívum

- Négy évvel ezelőtt kezdtem el rendszeresen futni. Előtte az Ultra Balaton versenyeken, még csak 4-5 kilométeres szakaszokat vállaltam a céges csapatunkban. Ott szembesültem azzal, hogy több kollégám lefutotta a maratont is, akkor gondoltam először arra, hogy egyszer talán én is. 2017 tavaszán határoztam el, hogy az év novemberéig, az 55. születésnapom előtt lefutom életem első maratonját. New York-ra esett a választás. Egyrészt mert pont 30 évvel azelőtt jutottam ki először New Yorkba, és akkor arra gondoltam, hogy egyszer visszajövök ide, másrészt ez a világ legnagyobb létszámú maratonja. Az már csak ráadás volt, hogy 2017-ben november 5-én rendezték a versenyt, a születésnapom előtti napon, pontosan ez a dátum volt a kitűzött cél. Teljesítettem! Nyolc hónapom volt a felkészülésre. Húsz évnyi amatőr teniszező múlttal a hátam mögött, egy fizikai állapotfelmérést követően, egy futóedzőt ajánlottak, akivel a mai napig is együtt dolgozunk. Ez volt a kezdet – tekint vissza a múltba Bea, miközben megmutatja az érmeket.

A három érem is bizonyítja, hogy Varjúné Cseh Beáta lefutotta a New York Maratont. Alattuk a New York Times, melyben az ő neve is szerepel Fotó: Szendi Péter

Heti három alkalommal futott, munka előtt 6-8 kilométereket, hétvégeken 10-20 kilométer közötti távot. A felkészülés során 30 kilométer volt a leghosszabb táv, amit lefutott, majd elérkezett 2017. novembere. Leírhatatlan volt a hangulat, közel ötvennégyezer futó volt ott. Minden rajtzónában a start előtti pillanatokban elhangzott az Amerikai Himnusz, majd agyúdörrenés után hatalmas ováció közepette Frank Sinatra New York, New York című számára indultak. A teljes útvonalon egymást követték a zenekarok, szinte extázisban szurkoltak a nézők végig. Bea 2018-ban és 2019-ben is lefutotta a New York Maratont. Évről évre jobb eredményeket ért el. Legelőször öt és fél óra, másodszor négy és félóra, utoljára 4 óra 15 perc alatt futotta le a 42 ezer 195 métert.

Sajnálja, hogy tavaly a koronavírus miatt elmaradt a verseny. Idén hasonló ok miatt sok a bizonytalanság, de ősszel mindenképpen indul egy maratonon, csak a helyszín kérdéses. – 2019-ben volt alkalmam részt venni a Magyarország New York-i Főkonzulátusán a futók tiszteletére tartott fogadáson. Sikerült bejutnom azon kiválasztott futók közé, akik a megnyitó ünnepségen, a Central Parkban felvonulhattak az országuk zászlaja alatt. Megtisztelő volt, hogy én vihettem a „Hungary” táblát. Integettünk a lelátón ülő magyaroknak, igazi sportünnep volt ez az este, egy életre szóló élmény. Így lettem „New York Maraton függő”.

Varjúné Cseh Beáta nyolc hónap alatt készült fel az első maratonjára, idén ősszel a negyediket is teljesítené Fotó: VN-archívum

Minden versenyen az a szabály, hogy aki öt órán belül lefutja a maratont, annak a neve bekerül a másnapi New York Timesba, és bevallom jó volt viszontlátni a nevemet az újságban – fejezi be a beszélgetést Bea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában