Hazaindultak a Balatonnál nyaralók, bedugult az M7-es – így oldották meg 1972-ben

Számunkra, Veszprém megyeiek számára nem újdonság, hogy szezonban vasárnaponként, amikor a Balatonnál nyaralók elindulnak hazafelé, bedugulnak az utak, így az M7-es is. 1972-ben érdekes megoldással próbálták orvosolni a már akkoriban is sok kellemetlenséget okozó problémát.

Sövényházi János

1972: az M1-M7-es autópálya közös szakasza az elágazásnál

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Az M7-es első szakaszai az 1960-as és 1970-es években épültek. 1966-ban elkészült a bal pálya Martonvásárig, majd 1971-re Zamárdiig – azaz ekkoriban még csak kétsávos volt az ország legrégibb autópályája. (A jobb pálya, azaz a másik két sáv kiépítésére Törökbálinttól Aligáig csak 1972–75 között került sor.)

Mint az 1972-es Filmhíradóból kiderül, „évek óta sok gondot okozott az M7-es út hétvégi zsúfoltsága. A forgalom biztonsága és biztosítása érdekében

júniustól szeptemberig vasárnaponként 14 és 23 óra között az M7-es út Zamárdi és Törökbálint közötti szakaszán a járművek csak Budapest felé haladhatnak.

Június 4-én pontban 11 órakor lezárták a bekötőutakat is, és a forgalmat Székesfehérvár felé a régi balatoni útra terelték. Az elágazásnál ügyeletet teljesítő rendőrök az eltévedt gépkocsivezetőket az M1-es útra tessékelték. Ettől kezdve egyetlen gépkocsi sem hajthatott fel az autópályára.”

Persze a közlekedési morállal már akkoriban is voltak gondok. Bár a bal sávot csak előzésre lehetett használni, „a szigorú ellenőrzés ellenére is bőven akadt olyan vezető, aki a bal sávot nem csak előzésre, hanem versenypályának is használta”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában