Holtomiglan, holtodiglan? – Párválasztási tendenciák és társkeresési tapasztalatok

Egy komoly kapcsolatra vágyó társkereső számára valószínűleg az okozza a legnagyobb boldogságot, ha megtalálja élete párját, megállapodik, családot alapít. De vajon mi a boldogság fokmérője, ha valaki egyedülálló? Lássuk, mire jutott egy hazai online társkereső felmérése, amelyben kétezer embert kérdeztek meg.

Tóth B. Zsuzsa

A férfiak és a nők körében egyaránt jellemző, hogy kevésbé fontos a házasságkötés, az élettársi kapcsolattal is megelégszenek Fotó: Pixabay

A társkeresők szerint egy férfi 30, egy nő pedig 29 évesen van a legideálisabb korban a házassághoz. Ez azonban az átlag, az országon belül ugyanis eltérnek a vélemények ezzel kapcsolatban. Nógrád megyében például az országos átlaghoz képest 3-4 évvel fiatalabb korban gondolják ideálisnak az egybekelést, a másik véglet Komárom-Esztergom megye, ahol 2-3 évvel később.

Az elmúlt évtizedek során a házasság intézménye sokat veszített fontosságából, illetve a házasságkötés is egyre idősebb korra tolódott. Egyelőre többségben vannak azok, akik számára fontos a megpecsételt egybekelés, a kutatás azonban rámutatott arra is, hogy sokaknak már egyáltalán nem az. A társkereső férfiak 24, a nők 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az élettársi kapcsolat is megfelelő számukra.

A kutatásban részt vevők közel fele állítja, hogy mindig vagy többnyire boldognak érzi magát, és csak alig egyharmaduk küzd nap mint nap a magányosság érzésével. Nem mondhatjuk tehát, hogy az egyedüllét minden esetben kéz a kézben jár a boldogtalansággal. A baráti kapcsolatok, a családdal ápolt jó viszony valószínűleg tompítja vagy el is űzheti a magányosság érzését.

A kutatásból kiderült az is, hogy a két nem egyáltalán nem ugyanúgy éli meg az egyedüllétet és a társkeresés időszakát. A szingli nők jóval boldogabbnak érzik magukat, mint egyedülálló férfitársaik, és valószínűleg ezzel összefügg az is, hogy magányosság tekintetében is inkább a férfiak azok, akik közül többen küzdenek ezzel az érzéssel. A nők egyébként társas kapcsolataikkal és életvitelükkel elégedettebbek a férfiaknál, akiknél inkább a jövedelmük és a megvalósított karriercéljaik váltanak ki nagyobb elégedettséget.

A férfiak és a nők körében egyaránt jellemző, hogy kevésbé fontos a házasságkötés, az élettársi kapcsolattal is megelégszenek
Fotó: Pixabay

A felmérés alapján az is elmondható, hogy a Pest megyében élők a legboldogabbak az országban, a legmagányosabbak pedig Vas megyében élnek. Nagyon sokan vallják magányosnak magukat Szabolcsban is. Az pedig valószínűleg a digitális korral és az ezzel járó életvitellel magyarázható, hogy a legfiatalabb, huszonéves korosztály tagjainak több mint fele vallja magát magányosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában