Napraforgó

2021.08.20. 20:00

Izgalmas ízvilágú sütemény – veszprémi cukrászt kérdeztünk az Ország tortájáról

A körte adja az idei Ország tortája alapízét, de szerephez jut benne a napraforgómag és a joghurt is.

likebalaton/Marton Attila

20210818 Veszprém készül az ország tortája a Kokó cukrászdában Pintér Zsolt aranykoszorús cukrászmester, tulajdonos Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyarország Tortája címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a Napraforgó fantázianevű torta viselheti.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy nemes alapanyagokból, otthon nehezen elkészíthető torta nyerte a versenyt, amely a roppanós rétegtől és gyümölcsbetéttől igazán látványos küllemű, mondta el Pintér Zsolt, a veszprémi Kokó cukrászda ügyvezetője. Hozzátette, a finomság – amely hozzáadott lisztet nem tartalmaz – alapízét a körte adja.

– A torta alapját adó tésztát nem liszt, hanem napraforgómag alkotja: a pirított magot megdaráljuk, emellett tengeri sópelyhet és vaníliarúd magjait tartalmaz még az alap. A tészta legalján karamellizált tejcsokoládés, ropogós réteg helyezkedik el. A torta középső részén kilencven százalék gyümölcstartalmú püréből készült vilmoskörtezselé és vilmoskörtemousse van egy-egy rétegben, amelyeket hársmézes joghurtmousse von be felülről és alulról is – magyarázta Pintér Zsolt. Ennek az a jelentősége, hogy a körte édességét savas, savanykás irányba mozdítja el, megadva a torta ízének lényegét. A tortát vilmoskörtepüréből készült fényes bevonat fedi, a rajta elhelyezkedő habcsókdíszt pedig összetört búzavirág-, körömvirág és szárított rózsaszirom színesíti. Az ügyvezető megjegyezte, a hat réteg és a rengeteg összetevő miatt otthon nagyjából egynapos munkával lehetne összeállítani az édességet, amely nemcsak szakértelmet, hanem jelentős hűtőkapacitást is kíván a sokkoló hűtések miatt.

Duna Máté és Jónás Krisztina az Ország tortáját készítik a veszprémi cukrászdában Fotó: Penovác Károly/Napló

A veszprémi cukrászdában gőzerővel készítik a süteményt egész héten, ugyanis a nemzeti ünnepnap reggelére hatezer szeletet szállítanak a fővárosba a Magyar ízek utcájába. Pintér Zsolt elmondta, terveik szerint a következő fél évben folyamatosan árusítják majd a tortát, és ha népszerű lesz a vendégek körében, akár évekig is megmaradhat a választékban, ahogy erre van példa korábbi győztes süteménnyel.

A cukormentes torták versenyét idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián nyerte Beszterce rózsája nevű tortájával. Az elegáns és harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabarack kapja a főszerepet.

Egy nemes alapanyagokból, otthon nehezen elkészíthető torta nyerte a versenyt, amely a roppanós rétegtől és gyümölcsbetéttől igazán látványos küllemű – mondja Pintér Zsolt cukrászmester Fotó: Penovác Károly/Napló

Magyarország Tortája augusztus 20-tól vásárolható meg több mint 350 cukrászdában országszerte. Az ipartestület felhívta a figyelmet, a listájukon szereplő cukrászdák augusztus 20. és 22. között biztosan árusítják a tortákat, ezt követően azonban cukrászdánként változó lehet, hogy kapható lesz-e a torta. A Balaton körüli települések közül öt cukrászdában – egy-egy balatonakali, balatongyöröki, balatonkenesei és két balatonlellei egységben –, Veszprémben pedig négy helyszínen lehet hozzájutni a Napraforgó nevű torta szeleteihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában