Leteszteltük az Somosi szabadstrandot

Ha tihanyi szabadstrandot említünk az emberek többségének a Balatonfüredhez közeli Gödrösi strand jut eszébe. Pedig a hajóállomást lehagyva találhatunk egy másik szabad parcellát is, ahol kedvünkre fürdőzhetünk.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Közlekedés, parkolás

A szakaszt a tihanyi rév felé haladva érhetjük el. A stranddal szemben egy kisebb parkoló van kialakítva, ahol személyautó 250, nagyobb járművek 750 forintos óradíjért parkolhatnak. Érdemes korán érkezi, mert a kis parkoló gyorsan megtelhet.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Zebra nem található a strand és a parkoló közötti úton, de a szakasz hosszan belátható, így odafigyelve biztonságos lehet az átkelés. Pár méterre egy fedett kerékpártároló is található.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Tömegközlekedéssel is megközelíthetjük a szakaszt, 450 méterre található egy buszmegálló, ahonnan végig járda vezet le a strandhoz.

Büfék, öltőzök és minden más

A strand kiépítésben megegyezik a Gödrösi stranddal, de rövidebb szakaszon vehetünk fürdőt. Közvetlenül a víz és az autóút között egy lebetonozott sávon napozhatunk, valamint tehetjük le a holminkat.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A területen két öltöző található: egy kisebb közvetlenül a víz mellett, valamint egy nagyobb a parkolónál. Mindkettő a klasszikus „csigás” megoldást használja, ezért érdemes figyelni, hogy üres e éppen a fülke. A nagyobb egy családi öltöző, ahol könnyebb gyerekkel együtt felöltözni. Közvetlenül mellette találhatók a mosdók, valamint egy baba-mama szoba. Az ajtók előtt kézfertőtlenítő található. Mindkét öltöző fülkében található pad is, ahová letehetjük a táskánkat, valamint akasztó, a kisebbikben egy tükör is.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A parkoló mellett, a fák között három asztal is található, padokkal kiegészítve. Nagy melegben különösen jól eshet itt megpihenni, azonban a szagok alapján érezni lehet, hogy sajnos többen is ezt a részt használják a mosdók helyett. A part mellett közvetlenül még egy asztal található, itt viszont az árnyék hiányzik.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A területen két büfé található, szemmel láthatóan a nagyobbik már régebb óta nem üzemel. A másik viszont igen, így ha megszomjaznánk egy korsó csapolt sörért 700, a dobozosért 600 forintot fizethetünk.

A strand

A napozó rész végig betonozva van, érdemes plédet, törülközőt lefektetni, mert könnyen felforrósodhat. A vízbe három lépcső vezet. A szakasz fokozatosan mélyül, a víz láthatóan tiszta, kevés algába, hínárba botlottunk fürdés közben.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A vízből remek a kilátás az apátság épületére, ami még most felállványozva is látványos. A vízmélységet jelző táblákat érdemes komolyan venni, jó úszástudás nélkül ne merészkedjünk túl rajtuk.

Összegzés

A strand előnye, hogy egyike a kevés szabadstrandnak, ami az északi parton található. A terület és a kiszolgáló-épületek a főszezonhoz képest is nagyon tiszta, még arra is van lehetőségünk, hogy a műanyag palackot külön gyűjtsük. A hátránya a rövid szakasz, valamint, hogy közvetlenül az autóút mellett helyezkedik el. Azt érdemes még hozzátennünk, hogy a Gödrösi strandhoz képest érzékelhetően kevesebb autó haladt el mellettünk.

Családi fürdésre és gyors csobbanásokra mindenképp ajánljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában