kedvesség és profizmus

2021.08.18. 06:50

Megnyitott a Szép női szavak kávézó kertje

Idén először a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület is csatlakozott a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör éves rendezvényéhez, a Nyitott kertekhez. A Venőke nyitott kertje hol is lehetett volna másutt, mint a Huszár házaspárnál.

Őrsi Ágnes

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ha több hölgy viselt volna kalapot, a látvány Renoir ecsetjére is méltán tarthatott volna számot; az egyébként is csodaszép, csupa zöld, csupa virág kertet felüdítette a zivatar, ami el is vonult, mire megnyílt a kávézó. Székek, abroszos asztalok bújtak meg a fák között, meg játékok, maciasztal, a fák törzsén pedig fóliázott versek virítottak; a versek a Venőke tagjaitól származtak, vagy hölgyekről szóltak. A szokásos kedvesség, profizmus áradt a rendezvény minden pillanatából, köszönhetően a vendéglátó szervezet tagjainak, de elsősorban Huszár Józsefnek és Júliának, az alapító elnöknek, aki átmeneti időre újra vezetője a Venőkének. Az alaphangot az adta, hogy ha az együtt töltött idő kedves a csapattagoknak, ott az idegen is jól érzi magát. Ráadás volt a kávé, hiszen kávézóról volt szó, a hölgyek sok finom süteménye, a kirakott eddigi kiadványok, és a műsor, ami mellett észrevétlenül múlt az idő. Hölgyek mondtak saját, vagy más szerzőtől származó, de odaillő verset, prózát, Hanny Szabó Anikó még Zrínyi Ilonát is megidézte zöld-arany brokát jelmezében. Hallottunk moldvai csángó történetet, Benyovszky Pál Márton Móra novellát mondott.

Huszárné Júlia programtervező levelében Rúzsa Sándortól idézett: „Ha mindenki úgy tösz, ahogyan köll, akko’ úgy lösz, ahogyan köll!” Nem csak a rendezvénnyel kapcsolatban fogalmazott ilyen velősen. Felidézte milyen régi vágya a Venőkének, hogy legyen Veszprémben Nőmúzeum, mondjuk a Washingtonban létező példájára. Felolvasta legutóbbi könyvében megjelent írását; „Dédelgető vers az asszonyokhoz”, és újra „találkoztunk” dédnagymamája alakjával, aki „Amit nőnek tudnia kell, azt ő mindent tudott.” Volt és van hát jó példa rengeteg, még abban is, miként folytatódhat az élet az aktív évek után? A műsorszámokat a Jurics házaspár fellépései kötötték össze saját gitárkísérettel előadott country énekekkel, country vonaltánccal, fokozva jó hangulatot.

Délután négykor kezdődött a barátságos összejövetel, ahova hét óra után benézett Heiter Sándor is, a jeruzsálemhegyiek elnöke, aki elégedetten nyugtázta, milyen kiváló gyakorlattal lett idén gazdagabb a „Nyitott kertek” a Szigethy utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában