Összegyűjtötték és bemutatták Pécsely értékeit

Fontos a múlt megismerése, hangzott el egyebek mellett a Pécsely gazdagsága című könyv bemutatóján, melyet az önkormányzat és a Települési Értéktár Bizottság (TÉB) szervezett a kultúrházban, a közelmúltban.

Kovács Erika

20210723. Pécsely. értéktár és könyvek bamutatója Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Burgyánné Czibik Éva polgármester kiemelte, civil kezdeményezésre jött létre a TÉB Balogh Ernőné elnökletével, és Farkas Balázsné, Somosné Farkas Edina, az önkormányzat delegáltja, valamint Sebők Tamás, Mészáros József részvételével.

Pécsely elöljárója köszönettel szólt azok munkájáról, akik segítették a bizottsági tagokat a kiadvány elkészítésében. Külön méltatta a könyv íróit, Pető Piroskát, Balogh Ernőnét, Farkas Balázsnét. A bizottsági elnök céljaikról kifejtette, elsődleges számukra, hogy minél több értéket tárjanak fel és vegyenek be az értéktárba, és azokat könyvben foglalják össze. Kiemelten kezelték a múltbeli értékek bemutatását is, mint a református paplak, a katolikus és református iskola, valamint a lovas iskolák és udvarok. Helyet kaptak a faluhoz kötődő kiváló írók, költők, így Józsa Tivadar, költői nevén Bodosi György, Király Imre prédikátor, tudós, író, Oláh János lelkész, esperes, Simony Imre prédikátor, műfordító, Bohuniczky Szefi, aki a Nyugat munkatársa volt. Helyet kaptak Pécsely természeti értékei, történelmi szőlőhegye, borkultúrája, a hegy épített örökségei, a falu településképe.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Fontosnak tartottuk, hogy olyan könyvet alkossunk, melyet a gyermekeink, unokáink is szívesen vesznek kézbe, és így megismerhetik Pécsely értékeit, múltját. Elődeink által létrehozott értékek, a múlt megismerése mindenkinek nagyon fontos és megőrizendő, fogalmazott az elnök, majd méltatta a gyűjtést és a könyvet kísérő összefogást. Pető Piroska a pályázatot és a gyűjtőmunkát részletezte. Elhangzott, az Agrárminisztérium felhívására a település Pécsely gazdagsága, éltető értékeink nyomában című pályázattal 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A köszöntők után a megjelenteknek ajándékoztak egy-egy dedikált művet, majd Somosné Farkas Edina pécselyi gyűjtésű népdalokat adott elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában