Pénteken van a sör nemzetközi napja

Augusztus 6-a a sör nemzetközi napja. A KSH összeállításából kiderül, mi jellemzi a hazai sörpiacot.

KSH

Nagyjából 200 éve a sörtermelésünket a nagyüzemi termelés jellemzi, viszont napjainkban a reneszánszukat élő kézműves termékeket gyártó sörfőzdék és az egyre növekvő import egészítik ki a választékot.

A magyarországi sörkínálatot alapvetően a hazai termelés biztosítja, aminek a 2010-es évek végére csökkent a részesedése a felhasználásból, mivel egyre nagyobb mennyiségű külföldi sör jelent meg a hazai piacon, ezzel is színesítve a kínálatot: az import 2010 és 2019 között a fogyasztás 18, 2019-ben azonban már majdnem a 26%-át adta. Hazánk a sör külkereskedelmi forgalma alapján nettó importőr, a 2010-es években átlagosan 2,4-szer nagyobb mennyiséget hoztunk be külföldről, mint amennyit exportáltunk. 2010 és 2019 között a kivitel a hazai sörtermelés 8,0%-át adta.

A járvány a söripar teljesítményét erőteljesen visszavetette

A hazai sörgyártás kezdetben háziipari, illetve céhes keretek között folyt, majd az egyre növekvő igényeket a 19. század első felétől kezdve nagyipari sörfőzdék elégítették ki.Forrás: Magyarországi sörtörténet. Letöltés időpontja: 2021. május 13. A hazai sörgyárak napjainkban is meghatározó szerepet töltenek be a termelésben – 2020-ban a sörgyártás kibocsátásának 97%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások állították elő -, a kínálatot a reneszánszukat élő kisüzemi, kézműves termékeket gyártó sörfőzdék egészítik ki. Utóbbiak piaci pozícióinak kedvezőbbé válásához hozzájárulhat a kereskedelmi törvény 2020. évi módosítása.2020. évi CXL. törvény a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosításáról.

A sörgyártás a 2010-es évek első felében változatosan alakult, majd 2015 és 2019 között folyamatosan nőtt. 2020-ban azonban a kibocsátás (100,3 milliárd forint) volumene a 2010-es években nem tapasztalt mértékben, 13%-kal visszaesett. A nagymértékű csökkenést jelentős részben a Covid19-járvány miatti fogyasztáskiesés okozta. A korlátozások nyomán a tavaszi és a késő őszi hónapokban a vendéglátóegységek bezártak, vagy csak korlátozottan fogadhattak vendégeket, a sörgyárak és a sörfőzdék által támogatott kulturális és sportrendezvények, fesztiválok, város- és falunapok pedig többnyire elmaradtak. 2020-ban az élelmiszeripari kibocsátás 2,6%-át adta a sörgyártás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában