Pónifogatra ültek, vitorláztak az autizmussal élők

Az autizmussal élőket, családtagjaikat összefogó szervezetben, a veszprémi AutiSpektrum Egyesületnél a koronavírus-járvány miatti hosszú bezártság, leállás után az idei nyár igazán mozgalmasra sikeredett.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

A szülőknek hetente kommunikációs tréninget tartottak. Néhány egyéni és kiscsoportos foglalkozássorozat az elmúlt hónapok folyamán sem állt le. Megrendezték szokásos, kétszer egy hetes, komplex fejlesztő táborukat, pályázati források segítségével. Szintén sikeres pályázatnak köszönhetően fantasztikus programon voltak a tagok a Folly Arborétumban. Járt náluk a budapesti székhelyű Autifi előadással és élő könyvtár programmal. Csapatépítő eseményt is szerveztek azoknak az anyukáknak, akiknek a gyermekei érintettek.

Ortopéd orvos mérte fel az egyesületnél a csoportjukhoz tartozók és gyermekeik lábát. Így készülnek számukra megfelelő cipők. Táborokban szemléletformáló foglalkozásokat tartottak. Augusztus végén újraindították személyes jelenlétű szülőcsoportjukat, egy-egy fontos témát tárgyalnak ki ilyenkor tapasztalataikat is kicserélve, egymással megosztva. Az is felejthetetlen élményt adott, hogy a gyerekek felajánlásoknak köszönhetően pónifogatra ülhettek fel. Ugyancsak remek lehetőséget jelentett, hogy a vitorláztatással is foglalkozó Baranyai Ferenc barátaival elvitte a vállalkozó szellemű tagcsaládokat hajókázni a Balatonon. Minderről Brokés Judit, a veszprémi AutiSpektrum Egyesület elnöke számolt be a Naplónak. Csoportjukban a sorstársak is segítik egymást. Az őket nevelőknek – amikor nincs járványhelyzet – szülői csoportot szerveznek, a gyerekeknek autizmusspecifikus és kiegészítő terápiás foglalkozásokat tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában