Bátran belevághatunk magunk is a festésbe

Az őszi időszak alkalmas a lakás helyiségeinek átfestésére. Még javában szellőztethetünk, de már nincs kánikula a munkához. Néhány szempontot azonban vegyünk figyelembe, mielőtt munkához látunk!

Tóth B. Zsuzsa

A nagy falfelületet érdemes kisebb részekre osztani és azonos irányban festeni Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha már rászántuk magunkat a szoba kifestésére, ki ne hagyjuk a mennyezetet. Íme a legfontosabb tudnivalók, és a sikerélmény garantált!

A javításokhoz szükség lesz spaklira, glettre, kefére, csiszolóvászonra, esetleg falmosó szerre. A festéshez maszkolószalagra, hengerre teleszkópos nyéllel, ecsetekre, keverőedényre, védőfóliára, létrára.

Először is ellenőrizzük, hogy a mennyezet száraz, tiszta, sima. Amennyiben gipszkartonból van, okvetlenül alapozzuk le, ellenkező esetben nem fog rajta megmaradni a festék, illetve az ecsetvonásokkal leoldjuk a korábbi réteget. Takarjuk le a padlót védőfóliával, hogy ne kelljen utólag vakargatni róla a festékcseppeket, és a fal felső szegélyét takarjuk le maszkolószalaggal, hogy ne mázoljuk össze.

A maszkolószalag kiválasztásakor legyünk körültekintőek, mert akadnak olyan példányok (és nem feltétlenül az olcsóbbak), amelyek eltávolításukkor magukkal rántják a már felvitt festéket. Az erre igényes gyártók a csomagoláson feltüntetik, hogy a szalagjuk nyom nélkül eltávolítható. Ha a falakat is festjük, elsőként a mennyezettel kezdjük. Szakítsunk bátran a megszokással, és a fehér helyett válasszunk egy másik színt, például az ég kékjét, hiszen a mennyezet a belső tér kialakításának egyre népszerűbb dekorációs eszköze. A lényeg, hogy a kiválasztott szín illeszkedjen a szoba hangulatához, berendezéséhez.

Mindig a sarkoktól, szegélyektől haladjunk befelé, és itt elsőként ecsetet használjunk. A nagy falfelületet érdemes kisebb részekre osztani, és azonos irányban festeni. A második réteget az elsőre merőlegesen hengereljük, így lesz csíkmentes, homogén a felület. Amennyiben a mennyezet jó állapotban van, és csupán a felfrissítése a cél, használjunk matt latexfestéket vagy kifejezetten mennyezet festésére kifejlesztett terméket. Ez utóbbiak speciális összetételük révén lehetővé teszik a láthatatlan javításokat, a tükröződésmentes bevonat pedig optikailag simítja a festett felületet, UV/UVC, mosás- és dörzsállósággal rendelkeznek (bár mennyezet esetén ez a tulajdonságuk irreleváns), és festés közben nem csöpögnek. Ha foltokat kell eltakarni, speciális szigetelőfestékre lesz szükség, ennek száradása után vigyük fel a végleges, diszperziós festéket.

A nagy falfelületet érdemes kisebb részekre osztani és azonos irányban festeni
Fotó: Shutterstock

A sérült felületeket glettelni kell, majd száradás után a felesleget le kell csiszolni. Ezt követően a felületet legjobb hígítóalapú akril- vagy latexfestékkel festeni, mert jól fednek és könnyen tisztíthatók is. A vizes helyiségek plafonját „konyha-fürdőszoba” jelölésű festékkel fessük. Ezek mosás­állóságukon túl ellenállnak a gombának és a penésznek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!