Napi melegrekordok dőltek meg az idei nyáron

A szokásosnál jóval melegebb és szárazabb volt az idei nyár a megyeszékhelyen.

Napló-információ

Aki csak tehette, a balatoni strandokon keresett felüdülést a kánikulai napokon

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprém repülőtéri meteorológiai állomás mérései alapján a 2021-es nyár a sokévi (1991-2020 közötti 30 év) átlagnál 1,35 fokkal volt melegebb, ezzel az idei bizonyult a hatodik legmelegebbnek az 1970 óta jegyzett adatsorban, tájékoztatta a Naplót Kovács Győző meteorológus. Hozzátette, a június közepétől augusztus közepéig tartó kéthavi időszakot többnyire hőhullámok jellemezték, míg az évszak eleje és vége a szokásosnál hűvösebb idővel telt. A nyári csapadékösszeg jelentősen elmaradt az átlagtól, 137,5 milliméterrel kevesebb eső esett az ilyenkor szokásosnál. Ilyen kevés nyári csapadék Veszprémben az 1940 óta jegyzett adatsor szerint nem fordult elő, a mostanihoz hasonlóan kevés nyári csapadék legutóbb 2000-ben esett.

Az évszak középhőmérséklete 21,72 Celsius-foknak adódott (az 1991-2020-as évek átlaga: 20,37 Celsius-fok), amivel a legmelegebb nyarak közé „verekedte be” magát. A legmelegebb nyarat 2003-ban jegyeztük fel, 22,4 fokos évszakos középhőmérséklettel.

- A június 2,4, a július 2,3 fokkal volt melegebb az átlagnál. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 22,5 Celsius-fokot, amihez hasonló a meteorológiai mérések kezdete óta nem fordult elő térségünkben. Június a harmadik, július a legmelegebb lett a mérések kezdete óta – fogalmazott Kovács Győző.

Az idei júliusnál csak az 1992-es augusztus volt melegebb az elmúlt száz évben. A forró július után a nyár egy hűvösebb augusztussal zárult (köszönhetően a hónap végi hideg napoknak), középhőmérséklete 0,6 Celsius-fokkal maradt el a sokévi átlagtól – fogalmazott Kovács Győző.

A nyár során több hőmérsékleti rekord is megdőlt: június 24-én a hajnali maximum (19,7 fok) és a nappali csúcshőmérsékleti érték (35,0 fok) is meghaladta a korábban ezen a napon mérteket. A 35 fok új havi rekord is, júniusban korábban ilyen meleget még nem jegyeztünk fel – hívta fel a figyelmet a meteorológus.

Júliusban három napon dőlt meg a napi maximum-hőmérséklet: 8-án 2,0 fokkal, 13-án 1,6 fokkal, 26-án 0,7 fokkal volt melegebb a korábbi rekordnál. 14-én megdőlt a minimum-hőmérsékleti rekord: 1,4 fokkal volt melegebb az éjszaka, mint korábban. A napi középhőmérséklet tíz napon elérte vagy meghaladta a 25 fokot az átlagos hárommal szemben, hat napon meghaladta a 26 fokot (az átlag egy) és két napon a 27 fokot. Kilenc napon a minimum-hőmérséklet nem csökkent 20 fok alá (trópusi éjszaka), és öt olyan nap volt, amikor a hőmérséklet meghaladta a 35 fokot.

Aki csak tehette, a balatoni strandokon keresett felüdülést a kánikulai napokon Fotó: Balogh Ákos/Napló

Augusztus első két hetében a hónap első napjait leszámítva a kánikula dominált, 15-én pedig 35,2 fokkal új napi csúcshőmérsékleti rekord született. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét leszámítva a hónap második felében már hűvösebb volt a szokásosnál. Sőt, 28-án megdőlt a napi minimum-hőmérsékleti rekord is, ugyanis reggelre 8,8 fokig süllyedt a hőmérséklet. Az elmúlt 50 évben ezen a napon ilyen hideget még nem jegyeztünk fel, emelte ki Kovács Győző.

– Az idei nyáron az átlagos 47 nappal szemben 70 napon haladta meg a maximum- hőmérséklet a 25 fokot (nyári nap). 31 napon mértünk 30 fok feletti hőmérsékletet (hőségnap), és három napon haladta meg a maximum-hőmérséklet a 35 fokot (forró nap). A napi középhőmérséklet 18 napon emelkedett 25 fok, 10 napon 26 Celsius-fok és 4 napon 27 fok fölé. A nyár folyamán négy hőhullámos periódus volt: június második felében és július első felében egy-egy hosszabb, valamint augusztus első felében két rövidebb – összegzett a meteorológus.

A szakember kifejtette, a 2021-es nyár a hőség mellett nagyon száraz volt, Veszprém térsége még az országos átlagnál is szárazabbnak bizonyult. Az évszak csapadékösszege 67,6 milliméter volt, ami 137,5 milliméterrel kevesebb a sokévi átlagnál. Augusztus végére így tovább nőtt az éves csapadékhiány, ami szeptember elsején meghaladta a 170 millimétert, jegyezte meg Kovács Győző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában