Nász az őszi erdőben – jó tanácsok természetjáróknak

Szeptemberben, októberben a természetkedvelő erdőjáróknak figyelni kell az erdészetek által közzétett óvintézkedésekre, melyekről Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat.

Müller Anikó Hanga

A nyár végén, ősz elején megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés

Fotó: Bakonyerdő Zrt./Mesterházi József

A nyár végén, az ősz beköszöntével a Bakony és a Balaton-felvidék erdeiben is megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés, októberben pedig a dámszarvasoké a főszerep, barcogásuktól lesz hangos az erdő. A szarvasbőgés általában az augusztus 20-át követő lehűléssel indul, meleg nyár esetén szeptember elejére tolódik. Elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikák hallatják hangjukat, utoljára a zempléni bikák zendítenek rá. Hűvös, párás hajnalokon, alkonyatkor, éjszaka hallani leginkább a bikák jellegzetes hangját, de sokszor fényes nappal, melegben is.

- A vadgazdálkodás egyik kiemelkedő feladata a nyugalom biztosítása a vadak számára azok természetes élőhelyén – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Patocskai-Lunk Eszter.

A nyár végén, ősz elején megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés Fotó: Bakonyerdő Zrt./Mesterházi József

– A párzási időszakokban a vadaknak nagyobb a mozgásigényük és sokkal figyelmetlenebbé válnak. A megszokottól eltérő napszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk velük lakott területekhez közel is. Nemcsak az éjszakai órákban, de a nappali világosban is űzik, kergetik a bikák a gímszarvas teheneket, ilyenkor a tőlük megszokott óvatosságot is mellőzve. A fentiek miatt, a vadállomány nyugalmának biztosítása érdekében kérjük az erdőlátogatókat, hogy a balatonfüredi és a bakonybéli erdészet által kezelt területeken szeptember 30-ig naponta 9 és 16 óra, a farkasgyepűi, devecseri, pápai, bakonyszentlászlói erdészet által kezelt területeken október 30-ig naponta 9 és 16 óra közötti időszakra tervezzék az erdőterületek látogatását. Túráik, kirándulásaik során csak a kijelölt turistaútvonalak használják – mondta Patocskai-Lunk Eszter.

A közutakon is óvatosságra kérik a közlekedőket, mert ilyenkor a szarvasbikák jóval figyelmetlenebbek, ezért könnyen az úttestre tévednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában