Néhány trükkel a méreténél tágasabbnak tűnik a kicsi lakás is

A kis lakásoknak is számtalan előnyük van, például könnyebb és gyorsabb a rendben és tisztán tartásuk. Azonban optikailag növelhetjük a teret, hogy jobban érezzük magunkat a falak között.

Tóth B. Zsuzsa

A tükrök mindig jól bevethetők, ha optikailag nagyítani szeretnénk a teret Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Azokat ugyan nem tudjuk arrébb tolni semmiképpen, de néhány okos trükkel olyan optikai illúziót tudunk kreálni, amellyel nagyobbnak tűnik a szobánk, a lakásunk, mint amekkora valójában. Sokat segíthet ebben például a világos színre festett falak látványa, valamint a fényes vagy színes padló szinte távolabb nyomja egymástól optikailag a falakat. Ezáltal a szoba sokkal magasabbnak és szélesebbnek tűnik majd. A fényes és élénk színeket a plafonon ugyancsak sikerrel használhatjuk, azonban ez a megoldás akkor szerencsés, ha adott a megfelelő vagy annál nagyobb belmagasság. A fényes vagy színes plafontól ugyanis alacsonyabbnak látszik a helyiség.

Meglepő módon sokkal levegősebbnek tűnik a tér, amennyiben az egymással szemben lévő falakat egyforma színűre festjük. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a tér mélyebbnek látszódjon, fessük a padlót és a hátsó falat ugyanolyan színűre. Az is jó megoldás, ha a pla- font és a hátsó falat sötétebbre, míg a többi falat világosabb színűre festjük. Ha csak a szoba oldalfalát szeretnénk nagyobbnak látni, akkor a szoba két oldalát fessük sötétebb színűre, a többit világosra. Alacsony helyiség estén a fa- lak egymással szemben lé- vő két oldalát fessük fényes vagy valamilyen telített színre.

A tükrök mindig jól bevethetők, ha optikailag nagyítani szeretnénk a teret
Fotó: Shutterstock

A világos színek használata nem az egyetlen módja annak, hogy megnöveljük a szobánk méretét. Bátran használjunk valamilyen világos tapétát, amelyen apró minták találhatók. Egyes szobákban a plafon nagyon magasan található, egy csíkosra festett fal viszont könnyen segíthet ezen. Ha azt szeretnénk, hogy a szoba szélesebb legyen, akkor a vízszintes csíkok használata a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában