Szikrázó napfény, kitűnő hangulat, rengeteg szépség: reformkori időutazás Balatonfüreden

A lenyűgöző szépségű, reformkori öltözetet viselő menet, élén a Reformkori Hagyományőrzők Társasága képviselőivel hintók, lovasok, fúvósok, néptáncosok kíséretében sétált Balatonfüreden a Kisfaludy színpadhoz szombaton, ahol hatalmas tömeg várta őket. A 16. Romantikus Reformkori Fesztivált a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. szervezte meg, mely három napon át különleges időutazást kínált az érdeklődőknek.

Kovács Erika

20210925 balatonfüred Reformkori felvonulás Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Meghatározóak Magyarország történetében a hagyományok. Ilyen a reformkori fesztivál is, melyet rendszeresen megrendeznek Balatonfüreden, mely Magyarország talán legszebb városa – vélekedett Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő szombati megnyitójában a Kisfaludy színpadon, hatalmas tömeg előtt. – Olyan erős, büszke, keresztény európai országnak vagyunk a polgárai, mely egyfelől gazdasági eredményeket tud felmutatni, másrészt történelme, hagyományai, értékei vannak. A Romantikus Reformkori Fesztivál is hozzájárult ahhoz, hogy hagyományainkat ápoljuk, őrizzük – fogalmazott. A képviselő elismeréssel beszélt a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságáról, mely őrzi a múlt értékeit.

Böröcz István, a társszervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke felidézte, 16 évvel ezelőtt civil kezdeményezésből nőtte ki magát a város egyik emblematikus eseménye. Schindele Györgyné Emília, aki alapította, majd 16 éven át vezette a Reformkori Hagyományőrzők Társaságát, és nemrég átadta posztját, köszönettel beszélt a város vezetésének a sok segítségért. Győri Anita új elnök azt mondta, folytatja elődje munkáját, mely nagy tiszteletet érdemel.

A megnyitó hangulatát, eleganciáját fokozta a házigazda, Bán László újságíró-szerkesztő, aki maga is korabeli viseletet öltött, és a színpadon gazdag történelmi áttekintést adott a reformkorról, amikor igazi aranykorát élte Balatonfüred. Kiemelte, Balatonfüredet az 1800-as években pezsgő szellemi élet jellemezte, kedvelt találkozóhelye volt az ország ismert személyiségeinek, politikusainak, művészeinek, a korból gyönyörű műemlékeket, csodálatos épületeket és máig fennmaradt hagyományokat örökölt a város. – Őrizhetjük és őrizzük is hagyományainkat – hangsúlyozta.

A fesztiválon vasárnap estig gazdag programokkal ajándékozták meg az embereket Balatonfüreden, egyebek mellett a hagyományőrzők társasága érdekes, múltidéző kiállítását Hári Lenke alpolgármester nyitotta meg a Kisfaludy Galériában. Lehetett sétahajózni a Jókai fedélzetén, és a szervezők gondoskodtak a reformkori ételeket felvonultató gasztronómiáról is, így meg lehetett kóstolni például a kakaslevest húsával, házi csavart tésztával, benne főtt zöldségekkel, pulykamellérméket jó asszony módra, kolozsvári töltött káposztát, desszertnek pedig házi vegyes rétest kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában