A balatonfűzfői Papp Judit életének fontos része lett a tánc

2003-tól Pécsre jártam egyetemre, és akkor négy félév testnevelést kellett teljesíteni. Sokféle sportot elfogadtak, de ami igazán megtetszett, az a tánc – kezdi Papp Judit, a Yildizlar Hastánccsoport vezetője, aki nem mellesleg 2014 ősze óta táncol a Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklubban.

Szendi Péter

Több rendezvényen is felléptek a Yildizlar Hastánccsoporttal. A képen Papp Judit, Humpók Fanni és Brasch Renáta

Forrás: családi

Fotó: Peter Boros

Az egyetem mai napig minden félév elején megszervezi a Táncoló Egyetem elnevezésű rendezvényét, ahol bemutatkozhatnak a táncok, tánc­oktatók, és a program ideje alatt már fel is lehet iratkozni a kurzusokra.

Papp Judit életének fontos része lett a tánc Fotó: családi

Papp Judit először a társastáncot és a néptáncot célozta meg, de a lakótársa ajánlására végül a hastáncra esett a választása. Rögtön megszerette, sok-sok barátot szerezett ezáltal Pécsett, akikkel a mai napig tartja a kapcsolatot.

– 2014 ősze óta táncolok a Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklubnál. Minden a kölcsönadott rázókendőkkel kezdődött, amikor Varga Judit, a hagyományőrző csoport vezetője egy műsorukhoz kölcsönkért pár kendőt. Akkor Judit csak annyit mondott, kérhetsz cserébe bármit. Így mi, hastáncosok cserébe a karácsonyi gálán való szereplést kértük. Szeptemberben összeültünk, és kitaláltuk az Álom, álom, táncos álom című mesetáncjátékot, amelyben szerettük volna megmutatni, hogy mindenki jó lehet, akár egy másik táncban is. Így mi tanultunk egy kis rimóci táncot, a néptáncos lányok pedig egy fátylas, külön erre a gálára készült hastánc-koreográ­fiát. A gála után már nem volt kérdés számomra, hogy a néptánc is az életem meghatározó részévé válik. Az eltelt hét év alatt egy nagy család lettünk, akik szeretnek együtt táncolni szívvel-lélekkel – folytatja a beszélgetést Judit, miközben megmutat néhány ruhát, melyben az elmúlt években fellépett. Látszik rajta, hogy imádja a táncot, legyen az has- vagy néptánc.

Az egyetemi évek után, 2008 nyarán hazaköltözött Balatonfűzfőre, és szeptemberben elkezdett hastáncot oktatni ott és a környékbeli településeken is.

Több rendezvényen is felléptek a Yildizlar Hastánccsoporttal. A képen Papp Judit, Humpók Fanni és Brasch Renáta Fotó: családi

A Yildizlar mint név Judit táncos neve után jött: a yildiz törökül csillagot jelent. Így lett 2009-ben a táncosai neve Csillagok, azaz Yildizlar. 2020 tavaszán, amikor a vírus miatt mindent bezártak, online kezdtek el próbálni, különböző alkalmazások segítségével, ami nem volt a legjobb, mert olykor problémák merültek fel az internettel. Nekik is újdonság volt az online tér, de az amúgy is szürke hétköznapokat feldobták a heti esti találkozások. Pár fellépésük volt eddig a nyáron, főleg családi rendezvények.

Mint mondja, jólesik végre újra izgulni a műsor előtt. Judit a jövőbeni tervekkel kapcsolatban az alábbi választ adta: – Szeretnék továbbfejlődni mindegyik táncban, mindig van mit tanulni, mindig van egy lépés, amit még nem érzek magaménak, mindig van egy koreográfia, ami nem tisztult le, mindig van egy új zene, amire még nem táncoltam, mindig van egy rendezvény, ahol még nem jártam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában