A modellezéshez próbáltak kedvet adni a zalahalápi kultúrházban

A Tapolcai Modellezők Baráti Köre és az RC klub közösségi oldalon verbuválódott, nyugat-magyarországi csoportjának tagjai mutatkoztak be börzéjükön a zalahalápi kultúrházban és annak udvarán, ámulatba ejtve a modellautózás iránt érdeklődőket.

Tóth B. Zsuzsa

A modellautózás iránt érdeklődőket várták a modellezők a zalahalápi kultúrházban Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A program szervezői, Makkai Lajos és Miháczi András, elmondták lapunknak, hogy a bemutató célja népszerűsíteni a modellezést. – A tapolcai hadi kulturális fesztiválon már bemutatkoztak többen is tagjaink közül, azonban itt a vidéki tagok szintén megjelentek, több mint negyvenen. Elektromos hajtású, gyári és saját készítésű modelljeinket mutatjuk be működés közben.

Az érdeklődők láthatnak átalakított és jelentős értéket képviselő autókat is, köztük például egy benzinmotoros, 32 köbcentis, bajnokságban is előkelő helyeken szereplő darabot, vagy olyat, amelyik képes akár az óránkénti száz kilométeres sebesség elérésére. Örülünk, hogy sok az érdeklődő, reméljük, hogy többen tagok lesznek a csoportokban, de nem a tagság toborzása a lényeges, hanem a modellezés népszerűsítése. A mai gyerekek sok időt töltenek a számítógép előtt, a modellezéssel viszont kimozdulnak, a szabadban töltik az időt.

Készíthetnek autót, hajót, repülőt, mindegy, a lényeg, hogy fejlődjön a finommechanikai készségük, kézügyességük, hiszen a modelleket az ujjaik­kal irányítják a távvezérlőn vagy a pulton. Az 1:16 arányú modelleknek a gyerekek maguk építhetnek akadálypályát akár a lakásban dobozokból, de a legjobb, ha terepen gyakorolnak a mászóautókkal, más néven triálautókkal, amelyek csupán 5-10 kilométert tesznek meg óránként. Ezek törékeny műanyagból készülnek, játék közben sérülhetnek, leéghetnek, cserélni kell emiatt az egyes elemeiket, akár a motorjukat is, a gyerekek így megismerkednek például az elektromossággal – mondták a szervezők. Hozzátették, hogy a modellekhez hozzá lehet jutni akár harmincezer forintért, de ennél jóval nagyobb értéket ugyancsak képviselhetnek.

A modellautózás iránt érdeklődőket várták a modellezők a zalahalápi kultúrházban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nem ajánlják, hogy a szülők a multiknál vegyék meg azokat, ugyanis akkor később gondok lehetnek az alkatrészek beszerzésével. Például egy Traxxas modell már jól fejleszthető, jó anyagokból készül, itt pedig az anyag minősége fontos, és azt a modellek esetében meg kell fizetni. A csoportokban kapnak segítséget a modellezés elindításához a kezdők, sőt, a tagok túrázni is járnak a közeli hegyekre, így autóznak akár a Csobánc tetején. A modellezőkkel legutóbb szombaton a sportpályán, a II. Tapolcai Nagy Jótékonysági Futamon lehetett találkozni a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában