A Nash Hungary csapata nyerte a IX. NBBH-t

Az ünnepélyes díjkiosztóval befejeződött a világ leghosszabb horgászversenye október 9-én, szombaton. Közel 500 horgász, 50 szervező, valamint a versenyzőknek helyet biztosító 27 Balaton-parti település polgármesterei közül sokan, illetve a támogatók és érdeklődők jelenlétében hirdették ki a 2021-es Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny végeredményét.

Molnár Sándor

A nyolc napos pontyfogó viadalon 121 csapat indult, és végül 92-nek sikerült megfognia a kvalifikációhoz szükséges öt darab, 10 kilogramm feletti pontyot. Az utolsó pillanatig izgalmas, kiélezett versenyen közel ezer darab méretes pontyot regisztráltak, melyek átlagsúlya 17,6 kilogramm lett.

Navracsics Tibor a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy pontosan emlékszik még azokra a 10 évvel ezelőtti vitákra, amelyek a Balaton jövőjéről folytak. Mindenki arra panaszkodott, hogy nincs hal a Balatonban, a turizmus hanyatlik, egyre rövidebb a szezon és nehéz kitalálni, hogyan lehetne ismét életet hozni a tóra. Ez a verseny is azt bizonyítja, hogy 10 év tudatos építkezése meghozza a gyümölcsét, hiszen soha ilyen sikeres még nem volt a horgászverseny, mint idén, és ez a sikeresség még fokozható.

Szamosi Attila főszervező elmondta, hogy 187 órával ezelőtt nem gondolták volna, hogy ilyen irgalmatlan mennyiségű halat fognak a versenyzők. Évről – évre ugyanitt versenyeznek, de idén mégis olyan meglepetéseket okozott a Balaton, amire senki sem számított.

Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy a versenynek köszönhetően, viszonylag rövid idő alatt jutnak sok információhoz a balatoni pontyállományról, és ezáltal visszatekinthetnek arra, hogy az elmúlt években hogyan növekedett az állomány. Hét évvel ezelőtt védelem alá helyezték a 70 centiméter feletti pontyokat, és szerencsére látszik, hogy a horgászok elfogadták és betartják a szabályokat. Az idei versenyen kifogott több mint 50 darab 20 kiló feletti, és két 30 kilogramm feletti hal is bizonyítja, hogy jó úton járnak.

A szervezők díjazták az első négy helyezettet a TOP 5 kategóriában, valamint a hat szektor első három helyezettjét, illetve a napi legnagyobb halat, és a verseny két legnagyobb halát kifogó csapatot is. Összesen több mint 30 díjat osztottak ki a versenyzőknek.

Végül a IX. NBBH-t a Nash Hungary Team nyerte meg. Ők voltak azok, akik partra hozták a verseny történetének legnagyobb pontyát is, a 31,825 kilogrammos óriást. Ez a hal a második legnagyobb ponty, amit valaha kifogtak a Balatonból. Második helyen a Black & Nice BRC Team végzett, harmadik a Sirius Team lett, a negyedik helyen pedig a CarpSoul Hungary csapata zárt, a nyolc napig tartó, élményekben és halakban gazdag pontyfogó versenyen.

Jövőre jön a X. NBBH, amelyre számos meglepetéssel készülnek a szervezők. A jubileumi pontyfogó viadalon egymással párhuzamosan két versenyt is hirdetnek majd. Az öt legnagyobb 10 kiló feletti halat fogó csapat mellett díjazzák majd a 15 kilogramm feletti pontyokból a legnagyobb összsúlyt elérő csapatokat is, és szeretnék a világ leghosszabb horgászversenyét Guinness rekorddá nyilváníttatni.

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/csodalatos-balaton-ujabb-rekord-balatonakalibol-5087465/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=veol&fbclid=IwAR3Q6hUzipQtdK9tNxAySxK8M0MzBihMDzMnDSxo1fVzxePcwkT7an7O5dM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában