Negyvenéves kor felett ajánlott a gyakori szűrővizsgálat

Negyvenéves kor felett érdemes rendszeresen szakemberrel ellenőriztetni a látásunkat, mert a betegségek ebben az életkorban gyakrabban fordulnak elő.

Marton Attila

Földvári Béla szemész főorvos

Fotó: Marton/Attila/Napló

Az október idén is a látás hónapja hazánkban. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma által szervezett kampány célja a látáskultúra fejlesztése: ebben a hónapban számos optikai üzlet szervez ingyenes látásvizsgálatot, tanácsadásokat. Földvári Béla szemész főorvos kiemelte, nincs általános szabály arra, hogy milyen gyakran ellenőriztessük a látásunkat.

– Fiatalkorban legalább egyszer érdemes látásvizsgálatot kérni. Ha semmi problémát nem találtak, nincs szükség rendszeres ellenőrzésre. Negyvenéves kor felett azonban már gyakorlatilag mindenkinek szüksége lesz olvasószemüvegre, amelyet átlagosan kétévente ajánlott cserélni. Ilyenkor mindig érdemes látásvizsgálatot is kérni, mert negyven felett már sokkal gyakrabban fordulnak elő szembetegségek – fogalmazott Földvári Béla.

Mint mondta, minden látásvizsgálat szűrővizsgálat is, tehát időnként akkor is érdemes ellenőriztetni látásunkat, ha úgy érezzük, hogy minden rendben. Ha a jó látáshoz szemüveg szükséges, a vizsgálat során rövid úton elintézhető a dolog. Ha pedig a szakember egyéb problémát is észlel, sokkal jobban járunk, ha időben fény derül egy esetleges betegségre, ugyanis egy korai szakaszban felismert szembetegség sokkal könnyebben, jobb eredménnyel gyógyítható, húzta alá a szemész főorvos.

Földvári Béla szemész főorvos
Fotó: Marton Attila/Napló

Hozzátette, 14 éves kor alatt olyan helyen célszerű látásvizsgálatot végeztetni, ahol szemorvos vizsgál. A gyermekeknél ugyanis a fénytörési hiba kiderítéséhez sokszor van szükség pupillatágító csepp használatára, ezt viszont csak orvos alkalmazhatja, optometrista nem. Abban az esetben, ha valaki szembetegség miatt kezelés alatt áll, a látásvizsgálatot későbbre kell halasztani. A szakember kitért arra is: egy látásvizsgálat a látáséles- ség és a fénytörési hibák (távollátás, rövidlátás stb.) megállapítását, valamint a szemüveg vagy kontaktlencse felírását jelenti.

– Először azt ellenőrzik, a páciens látása megfelelő-e szabad szemmel, megfelelő-e a meglévő szemüveg, kontakt- lencse. Ha szükséges, felírják azt a szemüveget (vagy kontaktlencsét), amely megfele­lően korrigálja a látást. Ha a látás nem korrigálható teljesen, szemészeti vizsgálatra küldik a pácienst, mert szembetegség gyanúja merül fel. Ez sokkal bonyolultabb vizsgálat – részletezte a szemész főorvos. Látásunk, szemünk egészsége megéri azt az időt, amit egy vizsgálatra szánunk, fűzte hozzá Földvári Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában